Enterocolita este una dintre cele mai frecvente afectiuni in randul copiilor si poate fi destul de periculoasa la varste foarte mici. Cauzele comune ale enterocolitei sunt cele alimentare, motiv pentru care parintii ar trebui sa fie foarte atenti la mancarea pe care o ofera celor mici. Deoarece copiii au un sistem digestiv sensibil, ei pot avea reactii la alimente pe care adultii le consuma fara probleme.
Ce alte cauze pot duce la aparitia enterocolitei?
Nu numai alimentele infestate cu tot felul de bacterii pot duce la imbolnavirea de enterocolita, ci si virusii, cel mai periculos fiind celebrul rotavirus. Daca starea copilului se inrautateste si in scaunele lui apar firisoare de sange, cel mai probabil este vorba de rotavirus sau de o bacterie de tip E.coli si trebuie mers la medic pentru investigatii. O proba de coprocultura este suficienta pentru a se afla cauza enterocolitei, de aceea parintii trebuie sa duca imediat proba cu fecalele copilului la laborator pentru a sti exact despre ce e vorba si pentru a lua masuri in timp util. De asemenea, igiena precara a mainilor si parazitii intestinali pot determina si ei aparitia enterocolitei.
Cum se manifesta enterocolita?
Principalul simptom al enterocolitei este diareea, care poate fi la inceput semiconsistenta, apoi din ce in ce mai apoasa. Cand scaunele devin foarte dese si apoase, exista pericolul foarte mare de deshidratare, de aceea copilul trebuie sa bea cat mai multe lichide si sa ia saruri speciale pentru hidratare care se gasesc in farmacii.
Alte simptome care insotesc diareea sunt: febra, frisoanele, greata, varsaturile, lipta poftei de mancare, durerile abdominale, starea de apatie.
Citeste si Febra la copiii mici – de ce apare si cum o tratam?
Ce e de facut?
- Copilul trebuie sa consume cat mai mult orez fiert, morcovi fierti, banane, ceai de menta, covrigi, mere coapte, paine prajita si supe usoare, de legume. Trebuie evitate cruditatile, alimentele care contin zahar, produsele lactate.
- Hidratarea este importanta, mai ales la varste mici, de 1-2 ani, cand starea de sanatate se poate altera foarte rapid.
- Daca febra este mare, copilului i se pot administra antitermice.
- In caz ca starea copilului se altereaza rapid si in scaune apar firisoare de sange, trebuie mers de urgenta la medic.
In general, enterocolita, daca nu este provocata de rotavirus sau de o tulpina E.coli foarte rezistenta, se vindeca destul de repede, in 3-4 zile cu regim alimentar si lichide.
Cum se previne enterocolita?
- Fructele si legumele trebuie spalate foarte bine.
- Copilul trebuie spalat mereu pe maini sau sters cu servetele antibacteriene atunci cand se afla prin parc.
- La varste foarte mici, este important sa se ofere copilului mancare proaspata, preparata acasa, in conditii sigure.
- Daca nu este plata, apa pentru prepararea laptelui trebuie fiarta intotdeauna.
Citeste si Sfaturi pentru administrarea corecta a antibioticului la copii.