Furia este o emotie umana normala. Dar furia necontrolata poate duce la agresiune. Acest lucru poate cauza probleme fiziologice si se poate transforma intr-un comportament daunator.
Agresiunea apare in primii ani de viata ai copilului. Acum copiii sunt in mod natural mai agresivi decat orice alta grupa de varsta. Neputand inca sa comunice verbal, sa lege cuvintele si sa spuna ce vrea si ce-l deranjeaza poate fi unul dintre motivele pentru care agresiunea apare asa devreme.
Sau poate nu a primit gustarea preferata ori se cearta cu un alt copilas din cauza unei jucarii. De pinde de imprejurare.
Furia nu poate fi definita ca buna sau rea, dar comportamentul copilului furios poate fi constructiv sau distructiv.
Ca parinte, prima data esti tentat sa-l trimiti pe cel mic in camera sa ori, si mai rau, sa devii si tu furios, sa tipi si sa-i atragi atentia asupra comportamentului sau neadecvat. Dimpotriva, ar trebui sa-l faceti pe cel mic sa gestioneze bine furia, sa-i dezvoltati de mic aceasta capacitate.
Aveti mai jos cateva strategii de care va puteti folosi:
- Modelul de persoana calma – doar nu ai uitat ca la o varsta asa frageda copilul iti copiaza comportamentul! Deci cel mai bun mod de a-l invata cum sa gestioneze furia intr-un mod calm si constructiv este sa il lasi sa te vada pe tine intr-o astfel de situatie. Daca, de exemplu, primesti o veste care te infurie si copilul este langa tine, ii poti zice cu o voce calma ca problema „x” pe care tocmai ai aflat-o te deranjeaza si ca esti furioasa. Nu uita, tu trebuie sa te mentii calma. Apoi ii poti spune ca mergi la o scurta plimbare sau faci orice alta activitate linistitioare ca sa te calmezi. Deci ii oferi o solutie calma la un sentiment de furie. Exemplul tau va fi copiat de cel mic.
- Vorbeste-i. Calm cere copilul sa explice ce l-a facut sa devina atat de furios. Vorbind pe marginea problemei poate ajuta unii copii sa-si gestioneze mania. Daca nu vrea sa discute cu tine despre problema, poate vrea sa dicute cu ursuletul de plus, cu animalutul sau, de ce nu, cu prietenul imaginar, daca are unul. Tu il poti incuraja sa vorbeasca si sa se deschida ca sa se reduca astfel din tensiunea acumulata.
- Ofera-i confort si afectiune. Lasa-l pe cel mic sa stie si sa inteleaga ca tie iti pasa de sentimetele lui si de situatia in care este si ca il intelegi. Acest lucru ii poate face sa se simta confortabili de prezenta ta in situatie. Si niciodata, dar niciodata nu subestima puterea unei imbratisari care il face pe micut sa se simta iubit si acceptat si, deci, dispus sa se deschida.
- Inlocuitor pentru furie – Exista zeci de moduri prin care iti poti ajuta copilul sa se calmeze atunci cand incepe sa se infurie. Din pacate, multora dintre ei nu li se da ocazia sa se gandeasca si la alte posibilitati decat furia. Asa ca intra dintr-o problema in alta pentru ca nu stiu alte cai de a-si exprima sentimentul de furie. Solutia este simpla: vorbiti cu el despre un „inlocuitor” al furiei, ceva ce el ar putea face atunci cand simte ca se enerveaza pentru a se calma. De exemplu, ar putea desena, canta un catecel preferat, dansa, lovi o perna, sa arunce la cos, sa se plimbe putin, sa alerge cateva ture si cate si mai cate, depinde de copil si de ce-i place sa faca. In momentul in care se infurie, copilul poate alege tehnica care i se potriveste. Tu trebuie doar sa-l incurajezi sa foloseasca respectiva strategie de fiecare data cand simte ca nu poate ramane calm si lucrurile se vor rezolva de la sine.
- Laudati un bun comportament – atunci cand copilul incepe sa-si controleze furia, aveti grija sa laudati comportamentul si sa-i aratati ca observati si sunteti atenta la el, ca sunteti prezenta. Daca doar ii atrageti atentia, dar atunci cand face ceva bun nu sesizati, cel mic va acumula frustrari.
Pe scurt, furia este o emotie normala. Daca gestionam bine acest sentiment in cazul copiilor, cel mic poate invata modalitati variate de a face fata cu brio.
Incurajati-va copilul sa-si exprime furia prin vorbe sau ajuta-l sa-si transforme sau redirectioneze furia spre alte activitati care sa-l elibereze de tensiunea acumulata. Unii copii raspund bine la karate sau alte tipuri de arte martiale, pe cand altii raspund mai bine la yoga si alte cursuri / activitati de relaxare.