Infectiile la urechi

Infectiile urechii sunt destul de des intalnite la copiii mici si de obicei apar dupa o raceala usoara cu nasucul care curge si dureri in gat. Ei resimt un discomfort si durere in ureche.

Tine minte: faptul ca pui vata in urechea copilului sau ca incerci sa cureti secretiile cu un betisor de ureche nu va imbunatati situatia, ba din contra!


In ceea ce priveste simptomele, in functie de varsta micutului, acestea pot include:

– febra
– iritabilitate sau stare de somnolenta
– pierderea poftei de mancare
– greata
– varsaturi
– dureri de cap
– ameteli

Ai putea, de asemenea, sa-l observi pe cel mic cum se trage de ureche din cauza durerii sau cum incearca sa-si bage degetelele in ureche.

Alteori, aceste infectii pot fi foarte silentioase si sa nu se manifeste prin niciun simptom din cele enumerate mai sus si care te-ar putea face sa crezi ca despre o infectie a urechii este vorba. In acest caz ar trebui sa fii atenta mereu la ce exprima copilasul, starile sale pe care le poti interpreta. Acesta se poate plange de dureri de urechi sau presiune in zona urechii, mai ales noaptea, atunci cand sta intins.

Ocazional, timpanul se poate rupe (situatie cunoscuta ca “timpan perforat”) moment in care se vor scurge secretii din ureche, uneori sangeroase. Acest lucru reduce din presiunea cauzata de infectie si o data cu ea scade si durerea resimtita pana atunci. Timpanul, in general, se vindeca singur de la sine.

Infectiile urechii pot sa afecteze temporar si auzul, deci copilasii pot sa auda mai slab decat inainte.
Cand mergi la doctor? Cum apare primul semn care iti da nelinisti, care iti spune ca ceva nu este in regula si care se mai si potriveste cu ce am descris mai sus. Si dupa ce inchei tratamentul recomandat de medic, e bine sa mai mergi o data ca sa fiti siguri ca infectia a trecut definitiv.

Daca te gandesti cum ai putea preveni acest tip de infectii, nu prea exista ceva standard care le tine la distanta. Daca are infectii la ureche dese si crezi sau ti-e teama ca asta ar putea saiI afecteze auzul (aici bazandu-te si pe comportamentul copilului), atunci e recomandat sa-l tii pe micut sub observatie o perioada mai lunga de timp pentru a evita orice problema care ar putea deveni permanenta.
Se crede, dar nu este un lucru dovedit neaparat, ca aceste infectii apar mai deraba la copiii expusi la fumul de tigara (fumatul pasiv), care au fost alaptati de la biberon si nu de la san sau care intra in contact cu foarte multi alti copii (cum ar fi la cresa).