In general, bebelusii, copiii si adolescentii au nevoie de o cantitate mai mare de somn fata de adulti, creierul lor aflandu-se intr-o permanenta dezvoltare pana la varsta de 18 ani. Pana la varsta de 7 ani, creierul unui copil este format intr-o proportie de 95%, insa el continua sa creasca si sa se dezvolte pana tarziu, la varsta de 18 ani, cand se considera ca si-a incheiat perioada de crestere.
Deoarece creierul are o perioada atat de rapida de crestere pana la varsta de 7 ani, este important sa se pastreze ritualul somnului cat mai mult timp. Cand copiii nu dorm suficient, intervin deficitul de atentie, hiperactivitatea si starea de agitatie, de aceea parintii ar trebui sa acorde o importanta mare somnului acestora.
Daca pana la varsta de 1 an, un bebelus are mai multe reprize de somn pe zi, dupa varsta de 2 ani, aceste reprize se condenseaza intr-un singur somn de dupa-amiaza, intre 1 si 3 ore. Perioada cu somnul de pranz dureaza pana la varsta de 3 ani la majoritatea copiilor, dupa care multi dintre ei refuza sa se mai culce ziua.
Pana cand trebuie sa doarma copiii la pranz?
Potrivit pediatrilor, pana la varsta de 3 ani, somnul de pranz este obligatoriu la toti copiii, deoarece creierul lor nu poate furniza energie pentru toate activitatile de peste zi si au nevoie de o perioada de odihna.
Ce se intampla dupa varsta de 3 ani?
Unii copii isi pastreaza acelasi ritual de somn pana aproape de 4 ani, insa dupa aceasta varsta, foarte putini copii mai dorm la pranz intr-un mod regulat. Pe de alta parte, e bine de stiut ca foarte multi copii de 3 ani refuza, treptat, sa se mai culce dupa-amiaza si nu dau semne de oboseala cand au renuntat complet la acest obicei. Asta nu inseamna ca nu mai dorm din cand in cand la pranz cand sunt obositi, insa nu se mai pune problema de somn ca ritual de fiecare zi.
Citeste si 7 lucruri pe care sa le eviti dupa ce copilul implineste 1 an.
Cum iti dai seama ca cel mic e pregatit sa sara peste somnul de pranz?
- Nu poate sa adoarma ziua daca il pui la somn, indiferent de cat insisti.
- Nu da semne de oboseala si agitatie pana seara.
- Te poti intelege cu el pana seara, fara sa aiba crize de plans si nervi.
- Se poate concentra la activitatile lui de peste zi fara sa aiba crize de nervi si plans.
- Somnul de noapte este linistit. Mai multe studii au aratat ca atunci cand copiii nu reusesc sa doarma bine noaptea cauza poate fi oboseala acumulata de peste zi si lipsa unei reprize de somn.
Ce este bine de stiut?
Cand copiii renunta la somnul de pranz, este important sa fie culcati mai devreme si sa nu fie lasati pana seara tarziu la televizor, altfel calitatea somnului lor va fi cu mult redusa. De asemenea, cand copiii sunt tinuti in casa si nu au cine stie ce activitati care sa le consume energia, ei, cu siguranta, nu vor mai putea sa adoarma la pranz.
Citeste si Cum se schimba somnul copilului dupa varsta de 2 ani.