Nu exista copil care sa mearga la scoala sau gradinita, oricat de select ar fi locul respectiv, care sa nu se confrunte la un moment dat cu problema paduchilor. Pentru ca se transmit extrem de usor de la un copil la altul.
Prevenire
Nu este usor de prevenit infestarea cu paduchi, insa nu uita sa verifici capul copilului la fiecare cateva zile.
Iar daca a avut paduchi si a facut un tratament nu te gandi ca asta a fost tot, ai scapat de ei. Este foarte posibil sa apara o auto-reinfestare, asa ca de obicei se recomanda repetarea tratamentului dupa o saptamana.
Pe un par uleios paduchii se prind mai greu. Asa ca, daca exista acest pericol il poti lasa pe copil cu balsam pe par, fara sa il clatesti.
Paduchii se iau prin contact direct. Ei nici nu sar si nici nu zboara. Asa ca invata-ti copilul sa nu isi atinga capul de cel al altui copil, sa nu isi puna pe cap ceva ce nu ii apartine.
Tratament
Exista nenumarate tratamente si le gasiti la farmacii. Daca nu ai nimic la indemana sa stii ca poti folosi si balsam de par impreuna cu un pieptene cu dintii foarte desi. Trebuie insa sa ai foarte multa rabdare. Si sa speli pieptenele cu apa fierbinte de fiecare data cand indepartezi unul.
Se stie ca paduchii sunt ucisi de caldura, asa ca poti intai sa folosesti foenul si apoi sa ii indepartezi cu pieptenele.
Este de la sine inteles ca degeaba aplici tratamentul numai unui membru al familiei. Probabil toata lumea ii are.
Nu numai parul trebuie tratat. Trebuie sa iei toata casa la curatat, mai ales lucrurile care vin in contact cu capul, cum ar fi prosoapele si cearceafurile, dar si palariile si periile de par. Nu uita nici de masina. Degeaba il tratezi seara daca dimineata copilul se urca intr-o masina care nu a fost curatata.