Temeri comune in randul copiilor

Lumea bebelusului tau se extinde rapid. E tot mai constient si dornic sa exploreze tot ce-l inconjoara. Partea putin neplacuta pentru el in aceasta perioada este ca lumea e prea mare, el e prea mic si se loveste de multi oameni straini, locuri sau experiente noi. Acum vei observa la el ca incepe sa i se faca frica de diferite lucruri. Asta deoarece creierasul lui invata sa faca scenarii, chiar si din acelea inspaimantatoare, dar inca nu este suficient de dezvoltat incat sa diferentieze posibilul de imposibil si astfel se instaleaza frica.

Mai jos sunt prezentate cateva din cele mai comune frici ale copilasilor, precum si metode de a le diminua / inlatura:


Intunericul – majoritatea copiilor se tem de intuneric. Ce trebuie sa faci este sa il inveti pe cel mic cum si de unde se aprinde lumina in casa, iar in camera lui ii poti pune o veioza. Trebuie sa vada ca are controlul acesta si poti micsora treptat cantitatea de lumina generata noaptea in camera lui, pana se obisnuieste. De asemenea, ca sa-l obisnuiesti cu intunericul, puteti face mici plimbari noaptea, in care ii poti descrie cat de frumos e momentul acesta, ce poti vedea doar noaptea astfel incat sa nu o mai priveasca inspaimantat.

Monstri – da, tu stii ca nu exista, toti stim ca nu extista, dar cel mic inca nu a apucat sa se convinga singur. Imaginatia lor este bogata si fiecare colt sau loc mai ascuns ar putea fi culcusul unui monstru. Nu incerca sa il convingi pur si simplu ca nu exista. Nu va functiona. Da-I dreptate si inainte de culcare verifica, ca el sa poata dormi linistit, fiecare dulap, colt si uita-te si sub pat. Poti pune intr-o sticluta cu pulverizator apa simpla (el nu trebuie sa stie ca e apa simpla) pe post de substanta magica care alunga monstrii si inainte de culcare ii dai sticluta sa pulverizeze si sa o tina langa el, in caz de nevoie. Cu trecerea timpului se va convinge singur de cat de reali sunt monstri de sub pat.

Vremea si capriciile ei – se poate teme de vantul mai puternic, de tunete sau fulgere etc. Trebuie sa il ajuti pe cel mic sa inteleaga vremea si ai scapat de problema. Puteti merge afara sa va jucati si cand e soare, si cand ploua sau bate vantul pentru a intelege mai bine fenomenul.

Cosmaruri – il pot face sa-i fie frica sa mai doarma singur. Chiar daca nu stie inca sa vorbeasca, tipetele, agitatia si trezirea brusca din somn sunt semne ca a avut cosmaruri. Linisteste-l, da-i jucaria de plus preferata sau paturica si asteapta sa adoarma. Asigura-l ca esti mereu acolo pentru si langa el de fiecare data cand are nevoie. Daca cosmarurile nu inceteaza, este indicat sa consultati un specialist pentru ca netratate pot transforma noptile in adevarate terori pentru micuti.

Persoanele straine – aceasta e una dintre fricile sanatoase pentru ca cel mic nu ar trebui niciodata sa plece cu un necunoscut. Partea negative este atunci cand copilul se teme de prieteni apropiati si rude, persoane pe care nu le vede neaparat foarte des. Stai cu el cand interactioneaza cu noile persoane, nu-l presa, anunta-ti dinainte prietenii ca cel mic e mai timid si chiar le poti dezvalui ce jocuri sau gustari ii plac. In acest fel el se poate apropia mai repede de ei.

Separarea – il face sa creada si sa simta ca il parasesti, ajungand sa se intrebe daca te vei mai intoarce sau nu. Ca sa il ajuti sa se obisnuiasca, iti poti face un obicei ca de fiecare data cand pleci chiar si pentru cateva mnute sau ore la cumparaturi si il lasi cu cineva in care ai incredere, sa-i spui mereu “la revedere”. Cand el va observa ca te intorci mereu, o plecare mai indelungata si chiar si una scurta nu vor mai parea inspaimantatoare. Dar nu omite acel “la revedere”, preferand in schimb sa te strecori fara ca el sa e vada. Din nou, acel ramas bun, devenit obisnuinta e pentru cel mic certitudinea ca vei reveni. Si nu te intoarce din drum. Vei ingreuna situatia.

Singuratatea – la inceput nu va intelege de ce trebuie sa pleci si sa-l lasi singur in camera si se va speria. Jucati-va, jucati-va jocul “mama singura in camera, copilul singur in camera”. Percepand totul ca pe o joaca, nu se va speria asa de tare. Incearca pentru inceput sa pleci din camera in care este intr-o alta camera, dar el sa te poata vedea si auzi in continuare. Continua cu parasirea camerei pentru cateva zeci de secunde si apoi revino. Cu timpul nu va mai plange. Dar ai grija, totusi, sa nu-l lasi nesupravegheat niciodata foarte mult timp pentru a evita accidentele.

Masti, costume, mascote – copilasul nu stie cine, ce sau daca macar este cineva in spatele mastilor, iar asta il poate speria zdravan. Copiii au o imaginatie vie, bogata si le este greu sa faca diferenta intre ce e real si ce nu e. Nu-l forta niciodata sa stea in preajma sau sa interactioneze cu oameni in costume sau cu masti daca el nu se simte confortabil. Sau ai grija ca cei care poarta masti sa si le dea jos pentru a-l asigura pe prichindel ca acolo e o persoana normala, ca mami si ca tati, nu un monstru. Si ca sa se obisnuiasca cu ideea de costumatii te poti juca cu el interpretand diferite roluri.

Toalete si bai – teama de a nu cadea in toaleta care ii determina sa stea departe si de bai. Copilasii, mai ales cei obisnuiti cu olita, se tem de toalete, de zgomotul pe care il face cand se trage apa, de faptul ca totul dispare undeva, toate aceste functii sunt peste puterile lor de a intelege. Invata-l si descriei cum functioneaza. Exemplifica-i cu mici bucatele de hartie ce se intampla cu apa dupa ce a fost trasa, lasa-l sa exerseze si de unul singur, asigura-i un scaunel care sa se potriveasca cu toaleta astfel incat sa nu mai aiba teama ca va cadea.

Doctori si dentisti – este o teama comuna pentru ca cei mici asociaza mersul la medic cu durerea. Incearca sa-l familiarizezi cu ce anume ii va face doctorul si promite-i o recompense daca colaboreaza bine cu acesta. Cantati si tineti-l ocupat cat timp asteptati ca sa uite de frica si sa nu mai aiba asa multe emotii. Felicitati-l pentru comportamentul exemplar si curajos avut la consultatie.

Adauga comentarii!