Top 6 cele mai eficiente sfaturi de parenting

Sfaturi, idei si cursuri de parenting sunt peste tot, atat de multe incat risca sa devina agasante pentru parinti, care, desi isi doresc sa ii ofere copilului lor o educatie fara cusur, isi dau seama ca multe dintre aceste sfaturi sunt destul de greu de aplicat. E greu sa nu iti lasi copilul sa se uite la desene cand toti copiii din parc sau de la gradinita fac asta si, de asemenea, e greu sa il refuzi cand iti cere sa ii cumperi o inghetata sau o jucarie.

Din fericire, multe sfaturi de parenting sunt exagerate tocmai pentru a-i face pe parinti sa reduca numarul orelor petrecute de copil in fata televizorului si cantitatea de dulciuri pe care o consuma in fiecare zi.


Care sunt cele mai eficiente sfaturi de parenting?

1. Nu forta copilul sa citeasca

Daca fortezi copilul sa citeasca sau sa isi faca temele, el va percepe aceste lucruri ca pe ceva negativ si nu va simti nicio placere vreodata sa le faca. Asadar, scoate complet din vocabularul tau de parinte expresii gen “mai pune si tu mana pe o carte” si incearca sa iti orientezi copilul spre citit prin alte metode. De exemplu, citeste si tu, copiii invata cel mai bine prin imitatie.

Citeste si Cum le dezvolti copiilor dorinta de a citi.

2. Lasa copilul sa se mai si plictiseasca

In general, cand copilul e mic, parintii vor sa ii faca mereu pe plac si sa il distreze in continuu, de teama sa nu aiba cine stie ce criza de furie sau nervi. Copiii trebuie lasati sa se mai si plictiseasca, in acest fel ei devin mai creativi. Cand copilului nu ii este oferit totul pe tava, el isi cauta singur activitati pentru a-si umple timpul.

3. Invata copilul sa economiseasca bani

Este bine si recomandat sa ii cumperi copilului tau din cand in cand cate o jucarie, insa nu tot timpul. Cand ii cumperi copilului de fiecare data cand iti cere ceva, el nu are cum sa invete valoarea banilor si iti va cere din ce in ce mai multe lucruri. Explica-i ca este dificil si pentru tine sa iti permiti niste lucruri si ca faci eforturi financiare pentru ele. O idee buna este sa-i cumperi copilului tau o pusculita si sa il incurajezi sa isi stranga bani pentru un lucru care ii place.

4. Nu iti compara copilul cu alti copii

O greseala frecventa pe care o fac parintii este sa compare abilitatile copilului lor cu ale altor copii. Deseori auzi prin parc mamici care se plang ca odraslele lor nu fac lucruri ca alti copii de varsta lor. Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui si trebuie apreciat fara sa fie comparat cu altii.

5. Acorda-i atentie si incearca sa-i intelegi problemele fara sa-l judeci prea aspru

Sa fii copil nu e asa usor, iar adultii tind de multe ori sa creada ca viata unui copil trebuie sa fie numai veselie, joaca si distractie. Copiii au si ei problemele lor, care trebuie intelese de parinti si tratate cu seriozitate. Niciunui copil nu-i place sa ii fie privite problemele ca fiind derizorii asa cum niciunui adult nu-i place sa fie luat in ras cand e stresat la birou.

6. Invata-ti copilul sa fie tolerant

Copilul trebuie sa inteleaga de mic ca nu traieste intr-o bula de sticla in care adevarul este dat de educatia pe care a primit-o acasa, ci faptul ca lumea este plina de diferente, iar fiecare familie/persoana vine cu propriul ei bagaj cultural, unii oameni sunt grasi si altii slabi, unii sunt raw-vegani, iar altii carnivori, unii sunt ortodocsi, catolici, atei, musulmani sau budisti, altii homosexuali sau asexuali, unii sunt sedentari, iar altii sportivi si asa mai departe. Cu cat copilul invata de mic ca nu trebuie sa-i judece pe altii inainte sa-i inteleaga, cu atat ii va fi mai usor sa traiasca in armonie cu el insusi si cu cei din jur.

Citeste si:

10 principii de educatie promovate de Maria Montessori

 

Adauga comentarii!