Alimente nerecomandate copiilor

Cand sunt mici copiii avem extrem de mare grija de ceea ce mananca acestia. Citim zeci de articole despre alergii si modul in care ar trebui facuta diversificarea, suntem foarte atenti sa nu cumva sa aiba vreo alergie si la fiecare inghititura tremuram la gandul ca s-ar putea ineca.

De indata ce mai cresc insa si pot manca orice, ne relaxam atat de tare incat ajungem sa le dam unele dintre cele mai nocive alimente. Si, din pacate, de cate ori intrebi un copil care este alimentul sau preferat, cel mai probabil va cadea in una din urmatoarele grupe, total nerecomandate:


Cremvusti

Sunt primele pe lista in preferintele copiilor. Sunt si ieftini si se gasesc cu foarte mare usurinta cam la toate tarabele care vand mancare pe strada. In acelasi timp insa, orice analiza a continutului lor te face sa te iei cu mainile de cap. Ei contin foarte multi aditivi, carnea este de o calitate indoielnica, adesea resturi si au foarte multa sare.

Un studiu APC asupra continutului arunca o lumina in aceasta privinta
“La alegerea unui sortiment de crenvurști trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acei crenvurști care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitați crenvursti obținuți din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si țesut conjunctiv) cu adaosuri de șorici, zaharuri, ulei vegetal, gelatină și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor.” De aici.

Sucuri de fructe

Sucurile de fructe din comert, fie ca sunt sau nu acidulate, ar trebui sa nu fie oferite copiilor. Ele nu numai ca au o contitate mare de zahar, dar au si alte substante cu efect nociv asupra organismului. Si asta se aplica chiar daca pe cutie scrie ca are un procent foarte mare de fruct sau daca sunt laudate pentru cat de sanatoase sunt si cata grija pentru copii au avut in prepararea lor.

“Băuturile răcoritoare cu destinaţie specială pentru copii, cu şi fără zahăr, sunt realizate dintr-un amestec de apă, arome artificiale, cantități infime de suc din fructe și aditivi alimentari. Aceste produse sunt lipsite de nutrienți, generează impresii olfactive artificiale și nu au valoare biologică. “. De aici.

Chipsurile

Asociem chipsurile cu cartofii prajiti. Si ce anume poate sa fie rau la cartofi? Intr-adevar, cartofii sunt printre cele mai bune alimente pentru copii. Si ii putem, din cand in cand, oferi si prajiti fara ca nimic rau sa se intample. Chipsurile sunt insa mult mai rele decat cartofii prajiti. Multe dintre ele nici macar nu contin cartofi decat in cantitati prea mici ca sa conteze.

“Chipsurile industriale sunt realizate din materii prime înalt procesate, la nivel de extract și pudră, cu adaosuri chimice din categoria aditivilor și aromelor artificiale, fapt ce face ca aceste produse să fie lipsite de nutrienți valoroși, fiind doar bombe calorice. Totodată, mulți consumatori nu cunosc faptul ca în produsele alimentare obținute prin prăjire în ulei la temperaturi ridicate, ia naștere o substanță cancerigenă numită acrilamida. Nivelul ridicat de grăsimi, carbohidrați și sarea din aceste produse, nu le recomandă a fi consumate de către copii.” De aici.

Adauga comentarii!