Marea majoritate a copiilor sunt cocosati in momentele cand isi pun ghiozdanul cu carti in spate. Desigur, ei nu se vor plange niciodata, chiar daca le deformeaza coloana. Dar nici parintii nu ii vor lasa prea mult sa le care. Pentru ca, trebuie sa recunoastem, sunt grele.
Cum trebuie sa fie un ghiozdan care sa fie bun?
Trebuie sa fie usor
Este suficient de greu continutul, nu trebuie sa adaugi in plus cu cadru de metal sau cine stie ce alte accesorii care poate ca sunt atragatoare pentru un copil, insa il fac nepractic.
Si nu ar trebui sa depaseasca copilul in latime si nici sa fie mai inalt decat umerii copilului. Cele mai bune sunt cele din panza, intrucat acesta este cel mai usor material si se muleaza mai bine pe forma corpului.
Compartimentat
Rucsacul trebuie sa fie compartimentat pentru ca are de dus mult mai multe, nu numai carti si penar. Cel mai probabil vei mai gasi in el un pachetel de pranz si apa, echipament sportiv, poate o jucarie.
Conceput pentru a reduce efortul la care este supus corpul
Asta inseamna ca are urmatoarele:
– curele reglabile
– spatele captusit astfel incat sa nu te deranjeze vreun colt de carte
– curele late si cu pernute pe umeri
Nu ar trebui sa ii pui niciodata un copil un rucsac care este prea greu pentru el. Cel mult 10% din greutatea corpului este acceptabil. Deci, daca copilul are in jur de 30 de kg, atunci rucsacul nu ar trebui sa depaseasca 2 kg.
Trebuie sa il sfatuiesti pe copil sa nu il poarte niciodata numai pe un singur umar si sa verifici ca nu i se balanseaza intr-o parte si in alta atunci cand merge. Partea de jos a rucsacului nu ar trebui sa depaseasca linia mijlocului si greutatea trebuie distribuita cat mai uniform.
Cum, probabil, este greu sa indeplinesti toate aceste conditii daca copilul nu are un dulap propriu la scoala, cel mai probabil vom ramane noi sa caram ghiozdanul.