Cum sa organizezi lucrurile copiilor ca sa fie mai putin haos

Copiii, spre deosebire de noi, nu au o problema cu haosul din jurul lor. Starea lor de spirit nu pare sa fie influentata de cat de bine sunt puse lucrurile la locul lor. Ba chiar, dimpotriva, se simt mult mai fericiti si mai creativi atunci cand nu exista restrictii si lucrurile le sunt aruncate in toate partile.

Insa, intrucat traim cu totii in aceeasi casa, trebuie sa gasim o cale de mijloc, cu care toata lumea sa se simta cat de cat comfortabil. Iar primul pas in acest scop il poti face tu, prin organizare.


Hainele

Atat noi, cat si copiii nostri avem mai multe haine decat purtam. Si ele ne ocupa un foarte mare spatiu in casa. Cum sa le tinem sub control? Ei bine, le putem reduce numarul.

Avem haine care au ramas mici? Avem haine care ni se par incomode si le dam jos de indata ce le incercam? Avem haine pe care nu le-am mai purtat de ani de zile? Atunci ar trebui sa avem o plasa, la usa si sa le punem acolo, ca sa fie la indemana si sa le ducem sa le dam unor oameni care ar putea beneficia de ele. Faptul ca le punem in dulap gandindu-ne ca ne vom ocupa mai tarziu de aceasta problema nu face decat sa prelungeasca haosul.

Cartile

Este bine sa exista carti in casa si copiii sa le aiba mereu la indemana. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa tii toate cartile cumparate copiilor. Destul de rapid, primele carti cumparate nu mai pot sa iste vreun interes.

Pentru a avea mereu carti potrivite cu varsta si domeniile de interes ale copiilor, cel mai bine este sa apelezi la o biblioteca si sa le imprumuti.

Jucariile

Cantitatea de jucarii la care poti ajunge in cativa ani este imensa. Aici poti stabili cateva reguli:
– O jucarie noua care vine inseamna o jucarie veche care pleaca
– Copiii se plictisesc de jucariile pe care le au, asa ca, o data pe an, decide pe care sa le dai mai departe.
– Copiii au mereu impresia ca jucariile favorite trebuie sa fie in infinite exemplare. Nu ceda, daca vrei sa mai ai pe unde sa calci.
– Cutiile sunt cei mai buni prieteni. Tine jucariile cat de cat organizate, in cutii diferite. Mai ales daca esti la varsta Lego.
– Cere intotdeauna copiilor sa isi stranga jucariile. Chiar daca, foarte probabil, nu te vor asculta sau vor strange numai 2 din 20.
O alta idee foarte utila este sa reduce numarul de jucarii cumparate – incearca sa ii faci cadou copilul experiente si sustine ideea de a cumpara rar jucarii, insa bune calitativ, in locul celor ieftine, care se strica imediat.

Citeste si

Idei de cadouri pentru copii, fara jucarii

Cele mai importante etape in dezvoltarea copilului de 3 ani

Adauga comentarii!