Asa cum pentru oamenii mari principalul fel de mancare trebuie sa il constituie legumele, la fel este si in cazul copiilor. Ar fi absurd ca noi sa mancam sanatos si pe ei sa ii indopam cu snitele si cremvusti.
La fel, nu ajuta deloc daca facem legumele acceptabile numai daca le prajim in bai de ulei sau le inecam in unt. Tot ce vom reusi sa facem este sa facem copilul sa se indragosteasca nu de legume, ci de prajeala si grasime. Cel mai adesea asezonate cu multa sare. Prin urmare, este ca si cum l-am pregati pentru o viata intreaga cu probleme de greutate.
Cateva solutii
Prezenta constanta
In primul rand, legumele trebuie sa fie prezente zilnic in viata copiilor. Le poti da la masa de pranz si la cea de seara. Dar la fel de bine pot sa faca parte si din gustari. Un castravete pe care ai intins o pasta de branza sau un pic de humus poate sa fie foarte atractiv. Si sa stii ca, oricat ar parea de incredibil, copiilor chiar le place sa manance morcovi cruzi, mai ales daca sunt taiati in forme distractive.
Tine cont de gusturile lui, nu ale tale
Nu te ghida in functie de ceea ce preferi sau nu preferi tu sa mananci. Poate ca tie iti place sa mananci spanac, insa sunt putini copii care se dau in vant dupa piureul de spanac. Insa foarte multi sunt foarte atrasi de broccoli, spre deosebire de adulti.
In general, copiii prefera sa simta consistenta legumelor. Prefera si sa le vada colorate. Desi este foarte posibil sa le ocoleasca in supe. Oricum, nu exista un singur mod corect de a manca legume – daca nu ii place intr-un anumit fel cauta altceva.
Combinatii
Este posibil ca legumele singure sa ii para destul de fade, cel putin pana cand se invata cu ele. Le poti asocia cu surse pre proteine precum carnea, ouale, branza. Mai ales ca asta le poate schimba destul de mult gustul, legumele avand in majoritate tendinta de a fi mai neutre. Incearca sufleuri, omlete cu legume, paste cu legume, salate cu sosuri de branza etc.
Photo by Katie Smith on Unsplash