Temele in primii ani de scoala sunt aspectul care ii deranjeaza cel mai mult pe parinti si pe copii. Se dovedeste a fi un moment destul de dificil, mai ales la inceput, cand nici copilul si, ca sa fim corecti, nici parintele, nu sunt impacati cu ideea.
Cea mai buna modalitate de a integra temele in viata de zi cu zi, asa cum este necesar, este planificand cum anume sa se petreaca.
Cand sa isi faca copilul temele?
Raspunsul difera de la caz la caz. Unii copii nici nu vor sa auda de teme cand ajung in sfarsit acasa. Au nevoie de un pic de pauza, ceea ce este de inteles. Altii profita de faptul ca déjà au starea de spirit potrivita pentru scoala. Si poate ca mai tarziu nu au niciun chef sa renunte la joaca pentru a se apuca de teme.
Oricare ar fi alegerea, ofera intotdeauna ceva de mancare inainte de inceperea temelor, altfel risti sa fiti intrerupti imediat de un stomac care isi cere drepturile.
Unde sa isi faca copilul temele
Si aici, locul este la alegere, insa este bine ca aceasta alegere sa fie pastrata. Cel mai important este sa fie un loc pe care sa il poti supraveghea, altfel copilul se poate lua cu joaca si sa nu isi mai termine temele niciodata.
Probabil din aceasta cauza este atat de popular sa iti faci temele pe masa din bucatarie. Pentru ca acolo parintele poate sta cu un ochi la teme si cu altul la oalele de pe foc.
Ce primeste la schimb
Desigur, note mai mari si stiinta, dar parca ar merge si o rasplata imediata. Posibil chiar din care se poate musca, cum ar fi o bucata de ciocolata.
Cat ar trebui sa dureze temele
Cat dureaza temele este un indicator important. El iti spune daca nu cumva copilul are dificultati la scoala. Perioada de teme in primii ani de scoala nu ar trebui sa fie foarte mare. Daca vezi ca depaseste o ora poti discuta cu profesorul ca sa vezi ce crede el despre cat ar trebui sa dureze, cum se descurca copilul la scoala etc.
Cat de mult sa ajuti
In primul rand trebuie sa ajuti la formarea unei rutini. Iar apoi ai un rol important in a verifica daca tema este facuta corect si daca respecta standardele. Este bine si sa fii prin preajma ca sa raspunzi la intrebari, atunci cand copilul le are. Insa nu ii face tu tema, doar indruma-l in directia buna.
Photo by Green Chameleon on Unsplash
Citeste si