Rational, poti sa intelegi de ce ti-ai lasa copilul sa piarda din cand in cand. Insa, atunci cand esti pus in situatia respectiva simti ca iti este foarte greu sa stai deoparte si ca ai face orice sa nu il vezi trecand prin suferinta pierderii.
De ce se spune ca este bine sa piarda?
Pentru ca este singurul mod prin care se construieste cu adevarat caracterul. Daca nu ai trecut prin pierdere si nu ai gasit apoi modalitatea de a te redresa pentru ca ai insistat in ceea ce iti doreai, atunci nu ai cum sa intelegi.
Si este mai bine sa treci prin astfel de experiente cand esti mai mic, cand mizele nu sunt asa de importante.
Obisnuim sa premiem rezultatul
Cu totii suntem inclinati sa premiem rezultatul, sa consideram ca acesta este cel mai important. Ba chiar, ni se pare cu atat mai extraordinar cu cat nu am depus niciun efort pentru a-l obtine. Asa ca vom lauda extrem de tare un copil care ia numai note bune fara sa depuna vreun efort vizibil, in timp ce vom avea o parere proasta despre un copil care depune mult efort pentru note medii.
Cu toate acestea, acele note bune nu sunt in nicun fel un indicator pentru cum se va descurca in viitor. Pentru ca in foarte rare cazuri lucrurile ies asa, de la sine, pe tot parcursul vietii. Faptul ca totul iti iese foarte usor nu face altceva decat sa iti creeze asteptari nerealiste.
Si totusi cum ajuti?
Este aproape evident ca nu vei putea sta pe margine ca sa il lasi pe copil sa invete pe propria piele ce inseamna sa fie greu. Asa ca vei vrea sa faci ceva. Si chiar poti sa faci ceva:
– sa pui lucrurile in perspectiva. Fara a arata cat de insignifiante sunt sentimentele copilului, incearca sa il ajuti pe copil sa vada lucrurile de sus, in corelatie cu multe altele.
– sa vorbesti despre valori. Actiunile noastre sunt expresia valorilor pe care le avem, iar un set bun de valori interiorizate te poate tine departe de multe rele.
– sa fii aproape fara a victimiza. Toata lumea are nevoie de cineva care are incredere in el, care ii este alaturi. Si poti face asta fara a-l trata pe copil ca pe o victima.
Photo by Adrià Crehuet Cano on Unsplash
Citeste si