Fiecare parinte are propria lui teorie despre educatie, insa, de multe ori, sunt asa de orbiti de grija pentru copii si de dorinta de a-i face fericiti, incat cad prada celor mai grave greseli in educatia lor. Potrivit psihologilor, ar trebui sa fim mereu atenti la ce le permitem si ce nu le permitem celor mici, deoarece aceste lucruri se rasfrang asupra personalitatii lor din perioada adulta.
Care sunt cele mai frecvente greseli de educatie identificate de psihologi?
1. Nu lasam copiii sa se mai si plictiseasca
De multe ori, suntem tentati sa ii distram pe cei mici in continuu si, atunci cand ei dau semne de plictiseala sa intervenim cu o noua jucarie sau un nou joculet care sa ii tina mereu veseli si ocupati. Psihologii considera ca atunci cand copiii sunt lasati sa se plictiseasca, incep sa isi caute singuri lucruri de facut si nu mai asteapta totul de-a gata. Sa lasam copiii sa isi faca singuri joculetele este calea cea mai buna de a-i tine departe de ADHD si de a le stimula creativitatea.
2. Le cumparam mereu jucarii si le indeplinim aproape orice dorinta
Cand le cumparam celor mici mereu ce isi doresc, acestia nu invata ca lucrurile au valoare si le trateaza cu indiferenta. Ei se obisnuiesc sa achizitioneze cat mai multe lucruri si au crize din ce in ce mai mari de plans si suparare atunci cand refuzam sa le cumparam ce isi doresc. Pentru ca un copil sa invete valoarea lucrurilor si, implicit, a banilor, trebuie sa le primeasca mai rar.
3. Copiii sunt mereu in centrul atentiei
Cand un copil este mereu in centrul atentiei si toate activitatile din casa se invart in jurul lui, parintii incep sa traiasca numai prin intermediul copilului si sa isi puna toate sperantele in realizarea lui in viata. Copilul va resimti mai tarziu aceasta presiune si va fi revoltat in fata asteptarilor prea mari pe care parintii le au de la el.
4. Parintii renunta la multe pasiuni pe care le aveau inainte de a avea copii
De multe ori, cand devenim parinti renuntam la multe lucruri pe care le faceam inainte de a avea copii si ne trezim ca mergem doar la petreceri pentru copii si singura distractie pe care o mai avem devine conversatia cu alti parinti la locul de joaca din parc. Potrivit psihologilor, parintii care nu isi vad de pasiunile lor (cititul, mersul pe munte, iesitul in cluburi, la film, calatoritul, sportul etc.) vor deveni frustrati si acest lucru ii va afecta si pe cei mici, care nu vor cunoaste si aceasta latura a parintilor. Una e sa ai un parinte care a calatorit in China si vine de acolo cu povesti si alta e sa ai un parinte care a stat mereu cu tine in parc si ti-a strigat mai tarziu cat de tare s-a sacrificat el pentru tine. Solutia este sa-i mai lasam din cand in cand cu bone, bunici, matusi si sa ne facem timp si pentru noi.
5. Evitam sa le dam explicatii pentru multe lucruri
Cand copiii intreaba de sex, ar trebui sa le dam explicatia biologica si nu sa ii confuzionam cu berze sau cu celebra replica “acum esti prea mic sa intelegi, o sa afli tu mai tarziu”. Copiii merita sa fie informati despre lumea in care traiesc si sa invete inca de mici ca nu totul e cu Alba-ca-Zapata si Spiderman.
6. Ii lasam prea mult la televizor sau la calculator
Stiu, e greu sa nu cedezi rugamintilor copiilor cand vine vorba de tableta si televizor, insa ei trebuie sa inteleaga ca acestea nu au un efect pozitiv asupra gandirii lor. Televizorul si calculatorul nu numai ca lenevesc gandirea, insa ii face mai sedentari si ii predispune la obezitate.
7. Nu ii invatam sa economiseasca bani
Cand copilul primeste tot timpul jucarii, este dus mereu prin magazine si lasat sa-si aleaga ce vrea, este dat in toate tiribombele din parcurile de distractii si, in general, nu i se refuza nimic, el nu se mai gandeste ca parintii lui muncesc pentru acesti bani si nu il intereseaza vreodata cat de mult se cheltuieste. Copiilor ar trebui sa li se spuna ca au o anumita suma de bani de buzunar si ca nu vor mai primi alti bani dupa ce cheltuiesc aceasta suma. Cand copilul invata valoarea banilor, atunci va intelege si faptul ca va trebui sa munceasca la un moment dat pentru ei.
8. Le cumparam prea multe haine si ii ducem prea rar in excursii
Copilul ar trebui sa fie invatat de mic ca este mai important sa fii activ, decat sa te imbraci frumos la Mall. De multe ori, parintii sunt tentati sa cheltuiasca multi bani pe haine de firma pentru copiii lor, in loc sa le ofere de acesti bani experiente de alt fel, excursii in natura, la muzee, in alte tari, in tabere la munte si la mare, cursuri de pictura sau dans s.a.m.d. Copiii nu-si vor aminti in viata adulta in ce erau imbracati cand erau copii, insa isi vor aminti, cu siguranta, de activitatile lor.
9. Punem presiune prea mare asupra lor sa invete bine
Copiii nu trebuie fortati sa ia note mari, ci sa se dezvolte in ritmul lor. Nu trebuie sa faci o drama de fiecare data cand copilul tau nu isi face temele, cu cat te agiti mai mult pentru asta, cu atat mai mult el o sa resimta acest lucru ca pe ceva negativ. Decat sa-ti critici copilul si sa-l fortezi sa fie mereu primul, mai bine intreaba-l ce materii ii plac si sa incerci sa-l ajuti sa-si dezvolte pasiunile.
10. Ii judecam pe alti parinti/copii de fata cu copiii nostri
Cand incepem sa ii judecam pe altii de fata cu copiii, le impunem acestora un fel de ochelari prin care sa priveasca lumea. Copiii trebuie sa invete sa fie toleranti si sa nu ii judece pe altii prea tare. De cele mai multe ori, intelegem situatia altor familii la un mod superficial. Datul cu parerea inainte de a intelege un lucru nu ar trebui sa faca parte din modul de a gandi al copiilor nostri.
Citeste si Cum iti inveti copilul sa fie mai creativ.