10 superalimente pe care sa le consumi cand esti insarcinata

Sarcina nu inseamna doar ingrasare si griji, ci si un stil de viata mai sanatos. Un avantaj al sarcinii este ca ne obliga sa ne facem analizele regulat, sa mancam numai alimente care au valoare nutritiva, sa dormim suficient noaptea, sa ne stresam mai putin, sa alegem numai produse cosmetice cat mai naturale si, in general, sa ne ingrijim cat de bine putem de sanatatea noastra.

Alimentatia, asa cum stim, este foarte importanta in perioada sarcinii pentru ca ea, nu numai ca o ajuta pe mama sa aiba energie si o digestie buna, insa mentine fatul sanatos si il ajuta sa se dezvolte asa cum trebuie.


Care sunt cele mai sanatoase alimente pe care sa le consumi in perioada sarcinii?

1. Iaurtul

Iaurtul este important in alimentatia gravidelor pentru aportul important de calciu pe care il aduc organismului. Consuma-le cu cereale sau fructe si n-o sa ai probleme cu calciul in perioada sarcinii. Stiai ca daca fatul nu are calciu cat ii trebuie din alimentatie, incepe sa ia calciu din organismul mamei? Daca nu mananci suficiente alimente bogate in calciu, vei avea probleme cu dintii si cu oasele.

2. Fructul de avocado

Avocado este bogat in acizi grasi Omega-3, necesari pentru dezvoltarea creierului fatului, dar si in vitamina K, fibre, acid folic, potasiu, vitaminele B3 si B6, vitamina C si cupru. Consuma cat mai mult avocado pe paine, in salate sau preparat sub forma de guacamole.

3. Prunele uscate

Prunele uscate sunt esentiale pentru o buna digestie si te scapa de constipatie, o afectiune neplacuta care apare frecvent in perioada sarcinii. De asemenea, diverse studii au aratat ca prunele uscate scad riscul de a dezvolta preeclampsie.

4. Spanacul

Spanacul contine acid folic, diverse vitamine de tip B, care protejeaza fatul de afectiuni ale tubului neural, cum ar fi spina bifida. In general, legumele cu frunze verzi (salata, rucola, stevie, urzici, spanac) reprezinta o sursa excelenta de magneziu, vitamina C, acid folic si antioxidanti, esentiali pentru evitarea bolilor cardiovasculare. De asemenea, aceste vegetale sunt si excelente diuretice, care ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

5. Carnea de pasare

Carnea slaba de pasare, crescuta in conditii cat mai naturale, si fara antibiotice, este esentiala pentru dezvoltarea fatului care are nevoie de cat mai multe proteine. Consumul de alimente bogate in proteine mai are un avantaj, te ajuta sa reduci consumul de carbohidrati si, implicit, sa te ingrasi mai putin.

6. Semintele de chia

Stiai ca budinca de chia se face foarte usor? Trebuie doar sa amesteci seminte de chia cu apa, fructe si miere. Semintele de chia contin acizi grasi Omega-3, care previn aparitia depresiei postpartum, regleaza nivelul de zahar din sange, imbunatatesc sanatatea inimii si ajuta la dezvoltarea creierului fatului. De asemenea, ele contin foarte mult calciu, proteine, potasiu si antioxidanti. Semintele de chia le mai poti consuma in salate, dar si in iaurturi.

7. Bananele

Stiai ca bananele contin vitamine de tip B, esentiale in sarcina? De asemenea, ele mai contin potasiu, important pentru mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, dar si triptofan, pentru un somn linistit si stimularea lactatiei. Indiferent daca iei sau nu vitamine in perioada sarcinii, este recomandat sa mananci cate o banana in fiecare zi.

8. Cereala quinoa

Nu stii ce sa mai gatesti in perioada sarcinii? S-au instalat greturile si gusturile ti s-au schimbat? Incearca quinoa, o cereala bogata in proteine, dar si in triptofan, o substanta care contribuie la stimularea lactatiei. Quinoa este o cereala de mare ajutor pentru intarirea sistemului imunitar, datorita continutului variat de vitamine (A, C, D, E, K, vitamine de tip B), dar si minerale (fier, calciu, crom, cupru, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc, fluor).

9. Nucile si semintele

Pe langa faptul ca nucile si semintele sunt bogate in fier, potasiu, cupru, vitamine de tip B si acizi grasi Omega-3, ele dau rapid o senzatie de satietate si sunt excelente pe post de gustari. Ca sa eviti sa mananci dulciuri si prajituri, ai grija sa ai mereu in geanta o punga cu nuci, seminte, migdale, nuci caju. Ele te ajuta sa ai mereu energie si sa scapi de senzatia de oboseala care apare de multe ori in sarcina.

10. Ouale

Ouale au avantajul ca nu au un gust prea intens si sunt tolerate destul de bine de femeile insarcinate care au greturi si nu pot sa manance prea multe alimente. Printre cele mai importante beneficii pe care le aduc ouale sanatatii se numara aportul de proteine, vitamine din grupul B, vitamina D, vitamina A, dar si fosfor seleniu, fier, potasiu si calciu.

Citeste si Alimente interzise in perioada sarcinii.

Adauga comentarii!