Viata de proaspata mamica nu e chiar asa usoara, mai ales ca totul pare ca s-a schimbat intr-un ritm accelerat: corpul parca nu ti-l mai recunosti, alaptarea nu e asa simpla precum te-ai asteptat, iar relatia cu partenerul de viata nu mai e nici ea prea roz de cand oboseala si-a pus amprenta asupra voastra. Deoarece in corpul femeii se produc foarte multe schimbari hormonale pe parcursul sarcinii, riscurile de depresie dupa nastere sunt destul de mari.
Potrivit expertilor in parenting, cele mai mari provocari cu care se confrunta proaspetele mamici sunt urmatoarele:
1. Alaptarea
Cele mai multe femei insarcinate se gandesc la momentul prezent si la felul cum decurge sarcina, motiv pentru care alaptarea le ia prin surprindere. Alaptarea este perceputa diferit de fiecare femeie: inconfortabila, placuta, dureroasa, chinuitoare, simpla, naturala sau frustranta. Multi medici recomanda ca fiecare femeie sa gaseasca varianta care este confortabila atat pentru ea cat si pentru copil. Daca nu reusesti sa alaptezi si simti ca te deprima intreg procesul, incearca sa iei in calcul hranirea bebelusului cu biberonul. Bebelusul este multumit cand are o mama fericita.
2. Relatia cu partenerul
Desi in perioada in care ai fost insarcinata ti s-a parut ca relatia cu partenerul de viata a devenit mai puternica, dupa nastere, pentru o perioada, s-ar putea sa iti schimbi parerea. Potrivit studiilor, multe cupluri intampina tot felul de probleme dupa nastere, deoarece nu stiu sa gestioneze psihic prea bine situatia. Acest lucru este normal, deoarece parintii sunt nevoiti sa isi gaseasca un nou echilibru acasa in rolurile de parinti. De asemenea, proaspetele mamici trec prin tot felul de schimbari hormonale dupa nastere, dar si prin multe stari de oboseala, lucru care le poate determina sa creada ca partenerul de viata nu se implica suficient. Vestea buna este ca dupa cateva luni de la nastere, problemele din relatie incep sa dispara.
3. Kilogramele in plus
Daca in perioada sarcinii nu iti faceai prea multe griji pentru kilogramele in plus, dupa nastere o sa te simti captiva intr-un corp care nu-ti place. Hainele de gravida nu-ti vine sa le mai porti, burta ti se pare ca nu se mai retrage, iar de o dieta parca nu te simti pregatita. Ceea ce trebuie sa faci este sa iti reamintesti ca ingrasarea este un proces natural in timpul sarcinii, iar kilogramele in plus dispar treptat la cateva luni de la nastere. Este important sa ai rabdare, sa mananci sanatos si moderat.
Citeste si 5 exercitii care te scapa de burta dupa nastere.
4. Reintoarcerea la serviciu
Pentru multe femei, dupa nastere, gandul ca vor fi nevoite sa se intoarca la un moment dat la job, poate fi destul de chinuitor. Sa iti duci bebelusul la cresa sau il lasi cu soacra/mama/bona nu iti suna deloc bine. Din fericire, parerile despre maternitate ti se vor schimba destul de mult, iar spre sfarsitul concediului postnatal n-o sa-ti doresti decat sa mai pleci din cand in cand de acasa, sa vorbesti despre orice altceva decat despre bebelusi si sa revii la stilul tau de viata, atat cat se poate, de dinainte de nastere.
5. Presiunea sociala
Proaspetele mamici pot simti multa presiune din jur: sa alapteze o perioada cat mai mare, sa slabeasca foarte repede, sa fie mame perfecte, sa nu se deprime, sa fie intelegatoare cu partenerul de viata, socrii, rudele, parintii, sa nu se enerveze cand cel mic plange in continuu, sa nu se planga de oboseala s.a.m.d. Pentru a fi cat mai putin afectata, ca proaspata mamica, trebuie sa ignori criticile celor din jur si sa faci lucrurile asa cum le simti. Nu este simplu sa te trezesti dintr-odata parinte, de aceea nu trebuie sa te invinovatesti daca nu faci lucrurile ca in manualele de parenting.
Sursa: parents.com
Citeste si: