Deoarece nivelul de hormoni din organism creste foarte mult in timpul sarcinii, femeia gravida trece prin tot felul de schimbari emotionale, unele mai intense decat altele. Din pacate, multe dintre schimbarile psihologice negative pot persista si dupa nastere dand nastere la depresia postpartum, o afectiune care nu trebuie neglijata si trebuie cerut ajutorul unui psiholog.
Care sunt schimbarile emotionale prin care poti sa treci in timpul sarcinii?
1. Schimbarile bruste de dispozitie
Incepi sa plangi din senin pe strada? Ai uneori atat de multi nervi incat iti vine sa te iei la harta cu partenerul de viata din toate nimicurile? Treci rapid de la o stare de veselie la una de tristete? Stai linistita, nu ai innebunit, hormonii sunt de vina. Deoarece nivelul de progesteron din organismul tau este foarte mare, nivelul de neurotransmitatori de la nivelul creierului este afectat. Fluctuatiile la nivelul neurotransmitatorilor au un impact destul de mare asupra gandirii, somnului si digestiei.
2. Starile de anxietate
Starile de anxietate afecteaza calitatea femeii insarcinate si, din pacate, apar foarte des in perioada sarcinii. Ele sunt legate de grijile pentru sanatatea bebelusului, teama de viitor, ingrasarea peste masura, relatia cu partenerul de viata, problemele cu somnul si acea senzatie ca nimeni nu te intelege cu adevarat. Ca sa le eviti, incearca sa nu te adancesti in ganduri negative, sa eviti sa citesti prea multe articole despre problemele ce pot aparea in sarcina si sa iti gasesti cat mai multe activitati care te relaxeaza (filme, carti, excursii, discutii cu prietenele).
3. Depresia
Te simti descurajata, trista si obosita? Simti ca nu te poti descurca in postura de mama? Ti se pare ca maternitatea nu ti se potriveste? Iti este teama ca viata ti se va schimba? Toate aceste ganduri te fac de multe ori sa te simti fara vlaga si deprimata. Expertii au ajuns la concluzia ca nu doar un singur element declanseaza depresia, ci o combinatie de factori hormonali, biochimici, de mediu, psihologici si genetici. Incearca sa te odihnesti, sa mananci sanatos si, cel mai important, sa vorbesti despre aceste sentimente cu prietenele tale. O sa constati ca lucrurile nu sunt asa de negre precum par si ca poti schimba felul in care privesti sarcina.
4. Sentimentele de vina
Frustrarea si sentimentele de vina sunt si ele comune in perioada sarcinii, mai ales cand citesti diverse articole pe internet despre ce inseamna o sarcina sanatoasa si simti ca nu ai facut mai nimic din recomandarile de acolo. Nu trebuie sa te simti vinovata ca nu ai facut suficient pentru bebelus sau ca inca mai muncesti cand alte femei insarcinate sunt de mult in concediu de maternitate. Fiecare femeie are propria experienta a sarcinii.
5. Confuzia
Nu iti mai amintesti tot felul de lucruri? Te concentrezi din ce in ce mai greu la lucrurile pe care le ai de facut la serviciu? Gasesti cheile in frigider si telecomanda in dulapul cu pantofi? Ai impresia ca ti s-a pus o ceata pe creier? Stai linistita, nu au inceput sa iti moara neuronii intr-un ritm accelerat, tot hormonii sunt de vina. Se pare ca in perioada sarcinii, creierul intra intr-un fel de pregatire pentru sosirea bebelusului si se micsoreaza. Nu te ingrijora, el revine la dimensiunile initiale dupa nastere.
Citeste si:
Sexul in timpul sarcinii: ce trebuie sa stii si la ce sa te astepti?
Sursa: webmd.com.