Te gandesti sa pleci in prima ta calatorie cu bebelusul, dar iti este teama sa nu ii strici rutina de somn si mese? Nu trebuie sa iti faci milioane de griji, daca totul este planuit cum trebuie, pana in cel mai mic detaliu, bebelusul o sa fie foarte bine.
Ce trebuie sa ai in vedere cand pleci cu bebelusul in vacanta?
Gandeste-te ca bebelusul trebuie sa isi pastreze programul de somn aproximativ asa cum l-a avut si acasa. Nu iti imagina ca lui o sa ii pese de faptul ca e in vacanta, pentru el conteaza doar sa fie cat mai putin tulburat din rutina lui. Cum faci asta? Iata mai jos cateva sfaturi pentru prima ta calatorie cu bebelusul:
1. Nu pleca prea departe
Pentru ca este prima vacanta cu bebelusul, este mai bine sa alegi o destinatie care presupune cateva ore de calatorie, indiferent ca mergi cu avionul sau cu masina. Daca pleci cu avionul alege un zbor direct, undeva la 2-3 ore distanta, iar cu masina, de asemenea, la cateva ore distanta de casa. Programeaza-ti orele de calatorie in perioada in care crezi ca bebelusul s-ar simti cel mai bine.
2. Daca bebelusul este prea mic, evita mijloacele de transport in comun
Cand bebelusul are sub 2 luni, sistemul lui imunitar nu este foarte bine dezvoltat si se poate imbolnavi foarte usor. Riscul sa ia un virus din avion, tren sau autocar este destul de ridicat, mai ales in sezonul rece cand sunt foarte multe persoane racite.
3. Ai grija la ce inchiriezi
Alege un hotel/pensiune/apartament intr-o zona linistita, ca sa nu iti faci griji pentru zgomotele de pe strada. Daca bebelusul este mai mare de 6 luni, n-ar fi rau sa alegi un hotel aproape de un parc si cu facilitati pentru copii. In cazul in care bebelusul este hranit cu lapte formula, asigura-te ca ai la hotel o cana electrica pentru a-i incalzi laptele.
4. Ia cu tine o solutie pentru dezinfectat baia
Deoarece o sa fie complicat sa pleci cu cadita dupa tine, pune in bagaj o solutie pentru dezinfectat chiuveta si cada. In cazul in care bebelusul refuza sa isi faca baie in cada sau in chiuveta, cumpara-i o cadita ieftina din locul unde te duci si las-o acolo cand pleci.
5. Nu lasa caruciorul acasa
Multe mamici prefera sa ia in vacanta un marsupiu si sa umble cu bebelusul la piept pe toata durata vacantei. Daca nu te simti confortabil sa stai cu bebelusul atarnat de tine tot timpul, o buna idee este sa iei si caruciorul in vacanta. Un carucior mic si usor, cu acoperis, nu are cum sa te incurce. Avantajul pe care il aduce caruciorul este ca ii permite bebelusului sa doarma intins pe spate, aproape la fel ca in patutul lui. De asemenea, caruciorul este foarte bun pentru transportat si alte bagaje, scutindu-te de efortul de a cara pe umar prin locurile pe care le vizitezi geanta cu scutece, biberoane, borcanele de mancare si servetele. Caruciorul pentru copii este transportat gratis de majoritatea companiilor aeriene.
6. Fa un bagaj special pentru bebelus pe care sa il ai mereu la indemana
Scutece, crema anti-iritatii, suzete, biberoane, jucarii, servetele, haine de schimb, paturica, borcanele cu mancare, lingurita de plastic, cana cu apa, termometru cu apa calda, lapte praf, bavetica si alte asemenea lucruri trebuie sa fie mereu la indemana intr-o geanta mica de mana.
7. Nu uita acasa termometrul si cateva medicamente
Trusa medicala a bebelusului trebuie sa contina neaparat un termometru, paracetamol si ibuprofen supozitoare, creme pentru fundulet, plasturi, un medicament antidiareic potrivit cu varsta lui si cateva servetele pentru dezinfectat biberoanele, suzetele.
Care sunt avantajele calatoriilor cu bebelusii?
Spre deosebire de copiii de 2-3 ani, care pot deveni foarte agitati in perioada calatoriilor sau se pot plictisi foarte repede, bebelusii dorm mai tot timpul si, in cele mai multe cazuri, sunt foarte linistiti.
Citeste si:
7 sfaturi pentru ingrijirea bebelusului in primele luni de viata
Sursa foto: youngparents.com.sg.