Bebelusul este obisnuit cu multe gusturi de alimente inca de dinainte de a se naste cand prin intermediul lichidului amniotic a putut sa simta gusturile de alimente consumate de mama. In general, gustul laptelui matern este influentat de alimentele cu arome puternice consumate de mama (scortisoara, usturoi, ceapa, ardei iute si diverse alte condimente). Daca bebelusul a mai experimentat astfel de gusturi inainte de nastere, atunci nu o sa faca nazuri atunci cand suge.
O sa remarci insa ca, din cand in cand, digestia bebelusului este afectata de anumite alimente pe care le consumi. Atunci cand bebelusul are probleme de digestie, se pot instala crampele abdominale, balonarea si gazele intestinale. De asemenea, tranzitul intestinal va fi si el afectat.
Ce alimente sa eviti cand alaptezi?
ciocolata;
condimente (scortisoara, ardei iute, curry);
alimente care pot schimba gustul laptelui (ceapa, usturoi);
citrice (portocale, lamai, grapefruit);
capsuni, kiwi, ananas;
alimente care pot provoca gaze intestinale (ceapa, usturoi, varza, conopida, broccoli, castraveti si ardei gras);
fructe cu efect laxativ (cirese si prune);
prea multe produse care contin cofeina (energizante, ciocolata, cafea, ceaiuri);
alimente care contin chimicale;
anumite ceaiuri medicinale;
peste oceanic de dimensiuni mari, care poate sa contina mercur in cantitati periculoase pentru sanatate;
bauturi carbogazoase;
alcool.
Daca bebelusul tau are simptome de alergie (eczeme, diaree, agitatie, balonare), atunci poate ar trebui sa iti revizuiesti meniul si sa incerci sa descoperi care este alimentul care ii provoaca probleme. Cele mai comune alimente care pot provoca probleme in perioada alaptarii sunt: laptele de vaca si produsele lactate din lapte de vaca, soia, ouale, alunele, nucile, fructele de mare, mierea si porumbul.
Cata cafea poti sa consumi in perioada alaptarii?
Consumata cu moderatie, cafeaua nu prezinta niciun risc pentru bebelusi. Ca sa fii sigura ca nu exagerezi, incearca sa eviti cafeaua tare (espresso) si sa nu bei mai mult de o cafea pe zi. Daca observi ca bebelusul tau este mofturos si mai agitat ca de obicei, atunci incearca sa bei mai putina cafea si sa incerci sa eviti pentru o perioada produsele care contin cofeina.
Citeste si:
Sursa foto: nmbreakthroughs.org.