Sosirea primului copil intr-o familie ii aduce pe cei mai multi dintre parinti intr-un fel de transa a pregatirilor si cumparaturilor, multe dintre ele fiind doar costisitoare. Deoarece la primul copil nu exista o experienta a felului in care trebuie ingrijit bebelusul, multi parinti se gandesc ca daca investesc sume mari de bani in tot felul de obiecte, isi vor usura considerabil munca depusa in ingrijirea lui. De asemenea, aceste cumparaturi le asigura si confortul psihic ca fac totul pentru bebelus, iar el primeste numai lucruri de calitate.
Vestea proasta este ca bebelusului nu ii pasa daca ii dai lapte cu un biberon de 7 lei sau cu unul de 50 de lei, iar toata partea cu tetinele e o chestiune de marketing. De asemenea, se poate lipsi foarte usor de seturile de lenjerie pentru patut, lenjeria de pat pentru oameni mari e la fel de buna, dar si de caruciorul de cateva sute de euro pe care l-ai comandat de pe cine stie ce site si care promite un standard de fericire si confort ridicate.
Vestea buna este ca bebelusul are nevoie de putine lucruri si nu trebuie sa te agiti prea tare pentru cumparaturile pentru el.
Cum eviti cumparaturile inutile?
1. Nu intra prea des in magazinele cu haine pentru bebelusi
Bebelusii cresc foarte repede si nu au nevoie de foarte multe haine si nici sa fie in pas cu moda. O sa constati ca multe dintre hainele pe care le-ai cumparat bebelusului au fost purtate de 2-3 ori, dupa care au ramas mici. Daca ai prietene care au copii mai mari si sunt dispuse sa iti dea tie hainutele lor de bebelusi, nu ezita si accepta-le, in general, toate hainele de bebelusi sunt ca noi pentru ca ei n-au unde sa le terfeleasca.
2. Nu da banii pe incalzitor de biberoane sau sterilizator
Incalzitorul de biberoane e un obiect destul de inutil, poti sa incalzesti foarte usor laptele si daca pui biberonul sub un jet de apa fierbinte sau intr-un vas cu apa calda. De asemenea, un alt dezavantaj al acestui obiect este ca nu iti foloseste prea mult timp. Un alt obiect care costa mult si de care te poti lipsi usor este sterilizatorul de biberoane. Suzetele, tetinele si biberoanele se pot steriliza foarte bine si prin fierbere.
3. Alege un carucior ieftin
De caruciorul cu landou o sa ai nevoie doar cateva luni, de aceea nu are sens sa investesti prea multi bani in el. De la 8 luni, copilul va fi pregatit pentru un carucior tip sport. Singurele criterii care conteaza pentru caruciorul tip sport sunt sa aiba in fata bara de protectie, sa fie dotat cu centuri de siguranta si sa fie usor. Eu am ales unul de 400 de lei si a fost mult mai bun decat cele luate de prietenele mele de 1000 de lei, care nici macar nu aveau bara de protectie in fata.
4. Suzetele si tetinele ieftine sunt la fel de bune ca cele scumpe
Cand mergi in supermarket la rafturile cu suzete, o sa ramai masca de diferentele de pret. Gasesti suzete si la 10 lei, dar si la 50 de lei. Acelasi lucru se intampla si cu tetinele. Gandeste-te ca in urma cu 10-15 ani copiii nu aveau aceste tipuri de tetine si suzete scumpe si n-au patit nimic.
5. Nu cumpara incaltaminte pentru bebelusi
Stiu, vei fi tentata sa ii cumperi tot felul de ghetute si pantofiori, desi copilul nu merge in picioare. Aceste produse costa mult, sunt inutile si sunt si incomode pentru copil. Pana merge in picioare, copilul trebuie sa poarte ciorapi sau botosei comozi.
6. Nu te grabi sa ii iei premergator sau centru de activitati
Eu am cazut in plasa si i le-am luat pe ambele. In centrul de activitati, care avea o salteluta pentru sarit si multe butoane si jucarii care atarnau, copilul rezista vreo 2 minute, dupa care se plictisea groaznic, iar despre premergator am citit abia dupa ce l-am cumparat ca nu e recomandat, deoarece poate afecta mersul copilului, care va fi tentat sa mearga pe varfuri. De asemenea, copilul este destul de predispus la accidente prin casa, din cauza ca se loveste cu premergatorul de toate mobilele.
7. Nu ii lua prea multe jucarii
Pana la 2 ani, copilul este interesat de cabluri, incarcatoare de telefon si diverse obiecte pe care le vede prin casa, mai putin de jucariile cu care il ademenesti, care costa destul de mult. Desi ai impresia ca pe copil il distreaza foarte tare jucariile pe care i le-ai atarnat de carucior, de multe ori ele ii obstructioneaza vederea si il enerveaza. Recunosc, am dat bani multi si pe tot felul de jucarii de plus pe care le-am agatat de carucior, insa m-am atasat mai tare eu de ele decat bebelusul.
8. Prosoapele speciale pentru bebelusi sunt inutile
De obicei, prosoapele pentru bebelus sunt cu gluga, cu tot felul de modele haioase de broaste, iepuri sau ursuleti. Bebelusul n-are nevoie de gluga la prosop si nici de modele cu broscute. Prosoapele normale sunt la fel de bune.
9. Te poti lipsi de aparatele de purificat/umidificat aerul
Ti se pare ca bebelusul are nasul infundat? Nu trebuie sa arunci cu banii pe cine stie ce aparat de purificat aerul, pune-i cateva picaturi de ser fiziologic in nas si este suficient. De asemenea, pentru umidificarea aerului in perioada iernii, poti sa pui un castronel cu apa pe caloriferul cald.
10. Evita sa cumperi leagan pentru bebelusi
Intr-adevar, leaganele pentru bebelusi sunt foarte dragute, aproape ca iti vine sa cauti unul si pentru oameni mari. Pe langa faptul ca bebelusul va sta foarte putin in leaganul asta, el ii va ramane mic foarte repede si va trebui sa il dai la altcineva.
11. Nu investi foarte multi bani in camera bebelusului
Stiu, vrei ca bebelusul tau sa aiba o camera ca in povesti, cu tot felul de desene pe pereti si mobila haioasa si colorata. Bebelusului insa nu o sa ii pese de printesele/masinutele de pe pereti, iar cand va creste si va intelege ce desene are pe pereti, cu siguranta va avea deja alte gusturi formate si va trebui sa schimbi complet designul. Moda cu desene pe pereti la bebelusi e doar o moda, nu ii inveseleste pe bebelusi, ci doar pe parinti.
12. Nu ii cumpara carusel muzical pentru patut
Te gandesti ca bebelusul tau adoarme mai repede daca asculta niste cantecele si se uita la niste luminite care se invart deasupra patutului? Sau ca acest carusel il ajuta sa se dezvolte in vreun fel? O sa constati ca acest carusel nu o sa aiba nicio utilitate, unul dintre motive fiind acela ca bebelusul nu o sa vrea sa stea prea mult in patut. De asemenea, nici nu o sa adoarma ca hipnotizat pe muzica de la carusel, ci o sa vrea sa adoarma langa mama lui.
Voi ce cumparaturi inutile ati facut pentru bebelus?
Citeste si Top 10 cele mai sanatoase alimente pe care sa le introduci in meniul bebelusului tau.