5 lectii pe care le inveti in primul an ca mama

Oricat ai citi, oricat te-ai pregati, viata ca mama te va lua prin surprindere. Vei invata tone delucruri noi, nu numai despre cum se ingrijeste un bebelus, ci si despre tine si despre societatea in care traiesti. Vei gasi suport acolo unde nu te-ai fi asteptat si probabil ca vei fi dezamagita de multe lucruri.

Iar printre descoperiri se vor numara cu siguranta urmatoarele


  1. Este greu sa fii parinte

Chiar este greu. Uneori nu mai poti de oboseala, alteori de anxietate, alteori de durere. Toata lumea trece prin astfel de momente. Numai ca sunt exact asta – momente. Si chiar daca nu poti vedea lucrurile astfel intrucat bebelusul plange de patru ore, tatal te frustreaza in permanenta si nu stii cum o vei soate la capat, o vei face. Pentru ca mamele sunt fiinte foarte puternice. Nici nu ai fi crezut sa descoperi asta despre tine.

  1. Fa-ti timp si pentru altceva

Nu este greu sa fii cu totul absorbit de rolul de mama. Bebelusul tipa dupa tine 24 de ore din 24, cel mai probabil tatal considera ca acesta este rolul tau si se retrage strategic. Dar aminteste-ti ca tu esti o persoana inainte sa fii mama. Si existai si inainte de aparitia bebelusului. Si fa ce trebuie ca sa te simti la fel din nou: vezi o prietena, fa o baie, mergi la un masaj. Tatal poate sta cu bebelusul chiar daca protesteaza, chiar ii va face bine.

  1. Incetineste ritmul

Bebelusii nu raman asa pentru toata viata. De fapt este chiar o perioada scurta de timp, chiar daca atunci cand treci prin ea ti se pare infinita si te intrebi cand se va termina.

Invata sa te bucuri de aceasta perioada, profita de ea din plin – nu iti face cine stie ce proiecte de schimbare a carierei, nu conteaza de fapt sa fie curat in casa in permanenta sau alte lucruri care te pot ingrijora in afara relatiei tale cu bebelusul.

Gusta acum fiecare clipa, intrucat este unica.

  1. Uita de comparatii

Orice parinte cu mai multi copii iti poate spune un adevar incontestabil – nu exista doi copii la fel, nici atunci cand sunt bebelusi. La asta mai adauga inca alte variabile – nu exista doua mame la fel si nici doua familii la fel.

Unii bebelusi merg mai repede, altii vorbesc mai devreme, unii accepta mancarea mai usor si merg la somn fara sa planga. Si intre gemeni exista diferente si este normal sa fie asa. Fiecare se dezvolta in propriul ritm si trebuie sa invatam sa acceptam asta fara sa punem presiune pe nimeni.

Ba chiar este indicat sa il lasi pe bebelus sa te conduca, sa il asculti pe el atunci cand stabilesti cum sa fie ingrijit

  1. Mama stie cel mai bine

Dar cea mai mare revelatie pe care o vei avea este ca in aceasta situatie, extem de complexa, tu esti vocea care stie cel mai bine. Invata sa ai incredere in ea, sa nu te lasi influentata de parerile unor straini. Si este nornal ca tu sa stii cel mai bine intrucat tu ti-ai dedicat cel mai mult timp ingrijind bebelusul si cunoscandu-l. Tu esti cel care lupta acum pentru drepturile sale, il reprezinti. Asa ca nu te lasa intimidata.

Citeste si

9 lucruri pe care nu le stiai despre nou-nascuti

Suzeta: avantaje si dezavantaje

 

Adauga comentarii!