Cateva lucruri pe care toata lumea le crede, in mod gresit, despre parinti

Atunci cand traiesti in societate, fie ca vrei sau nu, fie ca bagi de seama sau nu, multe dintre credintele tale sunt imprumutate, pentru ca esti expus la ele in permanenta. Uneori asta este un lucru bun, pentru ca nu iti consumi energia sarind in evidenta. Alteori, pur si simplu sunt lucruri care iti ingreuneaza viata si atunci ar fi bine sa stai sa te gandesti la ele inca o data. Sa iti pui intrebarea: oare chiar o fi asa?

Uite cateva credinte care cred ca s-ar incadra in aceasta categorie:


Parintii sunt singurii responsabili de succesul copiilor lor

Face un copil ceva ce nu este in regula, nu ii reuseste ceva? Parintii sunt de vina! Ei bine, este adevarat ca ei au o influenta foarte mare si cu foarte mult efort, zilnic, poti influenta enorm un copil. Pe de alta parte trebuie sa fim constienti ca exista foarte multe alte influente: propria personalitate, profesorii, prietenii, conjunctura.

Dezvoltarea este liniara si mereu exista o imbunatatire pe masura ce trece timpul

Desi ne place sa credem asta, ne da confort psihic si ne face sa ne laudam pentru ca efortul nostru se vede in rezultate, pur si simplu nu este adevarat. De-a lungul evolutiei sale, copilul nu merge mereu din bine in mai bine. Exista si perioade in care merge din bine in mai rau. Trebuie sa ai rabdare si incredere. Evolutia se va intampla, doar ca nu este constanta si predictibila.

A stii regula nu este tot una cu a fi capabil sa o aplici

Mereu suntem mirati ca, dupa ce i-am batut atat de mult la cap, copiii nostri tot continua sa incalce regulile pe care le trasam. Ei bine, nu este nimic de mirare aici. Pana la urma si noi, oricat de maturi ne-am da, stim o multime de reguli pe care le incalcam constant, desi multe dintre ele ni le-am trasat singuri. Asa ca, cum ar fi de mirare ca un copil, care nu are maturitatea emotionala de a se controla, incalca reguli primite chiar daca le stie? Si nu, asta nu are nimic de-a face cu noi, nu vor sa ne faca in ciuda.

Frica nu ajuta

Un parinte care este in permanenta speriat de ce se va alege de copilul sau nu este cu nimic mai util. Ba dimpotriva. Trebuie sa inveti sa te relaxezi, sa intelegi faptul ca, in timp, comportamentele se schimba. Faptul ca copilul tau face ceva acum nu inseamna ca il va face toata viata. Ai suficient timp la dispozitie sa incerci sa indrepti un comportament fara a crea o atmosfera de frica in care este foarte dificil sa traiesti.

Prea multa analiza nu ajuta

Desigur, este bine sa vorbesti cu copiii, sa le explici, sa ii ajuti sa inteleaga ce este bine si ce nu este bine. Insa prea multa analiza nu ajuta. Spune ce ai de spus, pe scurt, si mergi mai departe. Cel mai probabil copilul stie deja ca a facut ceva rau si este destul de stresat de asta. Nu mai trebuie sa vii si tu sa zgandari lucrurile la infinit. Uneori, mai putina implicare este mai buna.

Photo by Alvaro Reyes on Unsplash

Citeste si

10 greseli de educatie pe care parintii le fac frecvent

Ce inseamna mindful parenting

Adauga comentarii!