Ce inseamna sa fii un tata implicat

Desi credem ca suntem diferiti de generatiile anterioare, ca am mai evoluat si nu ne traim viata dupa tipare invechite, in continuare se vorbeste mult prea putin de rolul tatalui in cresterea copiilor.

Ce trebuie sa faci daca vrei sa fii un tata activ in cresterea copiilor tai?


In primul rand sa fii prezent.

Si nu doar fizic, in sensul ca esti acasa in acelasi timp cu copiii, ci sa fii prezent in totalitate. Sa le acorzi pentru o perioada copiilor toata atentia ta, fara uitat la televizor sau in calculator, fara vorbit cu un adult in acelasi timp.

Daca esti cu totul implicat, atunci ajungi sa iti cunostri copilul cu adevarat, de la tonul vocii pana la gesturi si lucruri care il preocupa. Si, pentru o legatura stransa nu ajunge sa faci asta numai uneori, este ideal sa ai zilnic o astfel de conectare profunda.

Sa te ocupi de ingrijirea copiilor

De cand sunt mici, pana mai cresc, incearca sa faci la fel de mult ca si mama in ceea ce priveste ingrijirea copilului. Ii poti pregati masa, il poti spala, le poti cumpara haine sau sa ii ajuti la teme.

Prin astfel de actiuni toata lumea va vea de castigat

  • copilul, intrucat va simti ca se poate sprijini pe tine cu toata increderea
  • mama, intrucat nu va mai fi tentata sa ia asupra sa toate responsabilitatile, ajungand astfel in situatia de a clala
  • tu, intrucat vei capata incredere in tine ca tata si te vei bucura de o mai mare apropiere de copilul tau.

Sa te ocupi de partea emotionala

O mare parte din ceea ce inseamna sa fii parinte este sa sprijini emotional copilul. Fie ca incerci sa il linistesti, fie ca il sustii, fie ca discuti cu el pentru a-l ajuta sa se descurce in situatii mai dificile, copilul are nevoie zilnic de un astfel de suport.

In general, aceasta sarcina cade in seama femeilor, considerandu-se ca ele sunt mai empatice. Insa copilul are nevoie de implicarea ambilor parinti si in aceasta privinta.

 

Dar, mai ales, nu uita sa va jucati si sa va simtiti bine impreuna. Intrucat nimic nu iubesc mai mult pe lume copiii in afara sa se joace. Iar daca va simtiti bine impreuna, incet, incet, vei excela si in celelalte aspecte ale relatiei cu copilul tau.

Photo by Picsea on Unsplash

Citeste si

8 metode prin care stimulezi dezvoltarea creierului la copii

Ce se intampla in mintea unui copil de 3 ani?

Adauga comentarii!