Sa fii parinte nu inseamna numai sa oferi hrana, adapost si dragoste. Inseamna sa oferi si valori, sau macar sa incerci sa le oferi. Asa ca dintr-o data te trezesti in plina perioada de introspectie, de parca ai trai iar pe vremea adolescentei.
La prima vedere raspunsul pare sa fie simplu – imi doresc pentru copiii mei sa fie fericiti. De abia insa in momentul in care trebuie sa detaliezi in ce anume ar consta aceasta fericire incepi sa realizezi ca lucrurile sunt complicate.
Exista, in mare, doua directii in care s-ar putea indrepta raspunsurile.
Fericirea inseamna sa fii bogat, sa fii faimos, sa arati bine.
Este una dintre interpretarile fericirii. Si, daca incepi sa intrebi pe tineri ce anume isi doresc, vei vedea ca raspunsurile celor mai multi cad in aceasta categorie. Isi doresc sa aiba un canal youtube si sa devina brusc celebri. Isi doresc sa aiba haine mai cool decat ale oricui altcuiva. Ca sa nu mai vorbesc de cat de important este aspectul fizic la aceasta varsta.
Si ce este asa de rau in a fi bogat, faimos si a arata bine? Nimic in sine, insa este rau efectul pe care aceasta dorinta il are asupra individului. Pentru ca nu toata lumea poate sa fie bogata si faimoasa. Cei mai multi dintre oameni nu sunt asa. Iar daca asta este singurul lucru care conteaza, atunci riscul de a deveni depresiv sau anxios este foarte ridicat.
Fericirea inseamna, de asemenea
- sa ai relatii personale pline de semnificatie
- sa te devolti personal
- sa te implici in binele comunitatii
La o asemenea intelegere a fericirii ajungi de obicei mai tarziu in viata, in urma experientelor, cand realizezi cat de fericit te poate face o relatie de atasament profund si cat de important este sa oferi si sa contribui la binele celor din jurul tau. Si tot mai tarziu poti realiza cat de mult este in puterea ta sa traiesti o viata plina de semnificatie.
Cum se poate vedea, in aceasta ultima situatie, fericirea este ceva intrinsec si studiile arata ca aceasta abordare chiar produce oameni mai fericiti.
Asa ca intr-adevar, chiar trebuie sa te intrebi ce valori ii transmiti copilului tau. Ii transmiti valori din prima categorie atunci cand:
- ii oferi lucruri scumpe si in cantitati mari
- lauzi vedetele si esti impresionat de stilul lor de viata
Ii transmiti valori din a doua categorie atunci cand:
- ii explici cum functioneaza cultura de consum si cum te manipuleaza sa vrei din ce in ce mai mult
- ii atragi atentia asupra modului in care actiunile sale au impact asupra celor din jur
- apreciezi banii prin capacitatea lor de a ajuta in dezvoltarea personala, prin faptul ca te ajuta sa fii aproape de familie, prin capacitatea lor de a genera bine pentru cei din jur.