Conflictul cu celalalt parinte privind educarea copilului

Sa cresti un copil iti pune sub lupa si mareste foarte tare adevaratele valori pe care le ai. Si poti avea surpriza de a descoperi ca nu esti intotdeauna pe aceeasi lungime de unda cu celalalt parinte. Mizele  sunt mari – exact lucrurile la care tii mai mult pe lume, copiii tai si parerile tale, asa ca te poti inflama foarte usor.

Cum sa temperezi discutia si sa tii totul sub control prin cateva intrebari pe care sa ti le adresezi:


Este o urgenta?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand simti ca ti se urca sangele la cap este sa te intrebi daca este vorba de o urgenta. Este copilul in vreun pericol daca mananca inca o felie de tort, asa cum ii permite parintele care nu vede nimic rau in asta? Daca nu este o urgenta, atunci poti amana discutia pe mai tarziu, preferabil cand copilul nu este de fata. Este bine sa fiti amandoi calmi, ca sa va ascultati si negociati parerile.

Este obligatoriu sa aveti aceeasi parere?

Pareri diferite, valori diferite nu duc neaparat la ceva rau. Daca iti place diversitatea din viata ta, atunci de ce nu i-ai ingadui copilului sa se bucure de acelasi lucru? El va avea de castigat din aceasta diversitate in moduri pe care nici macar nu ti le-ai putea inchipui. Oamenii sunt fiinte foarte complexe si nu pot fi manuite asemeni unui mecanism.

Scopul este comun?

Daca ceea ce isi doresc ambii parinti sa obtina este cat de cat similar, atunci poate ca ar trebui ca fiecare sa o faca prin propria metoda. Pentru ca fiecare persoana are propriile experiente care dau autenticitate si intensitate comunicarii. Asa ca este mult mai probabil ca mesajul sa ajunga la copil. Chiar daca nu este deloc asa cum ai fi procedat tu.

Ai inclus si copiii in luarea deciziilor?

Desigur ca este rolul tau ca parinte sa ii ghidezi pe copii si sa le impui limite, insa, in acelasi timp, trebuie sa le si dai din ce in ce mai mare libertate de a decide in ceea ce-i priveste. Cu cat practica mai mult independenta, cu atat au sanse mai mari de a deveni responsabili si de a lua decizii bune atunci cand sunt mai mari.

Adauga comentarii!