Din ce in ce mai mult, pe masura ce trebuie sa avem mancare nu numai pentru noi, ci si pentru familia noastra, incepem sa folosim congelatorul.
Punem acolo o gaina cumparata de la tara si o folosim ca sa facem supa pentru copii de mai multe ori. Punem din sarmalele pe care le primim de la parinti si pe care nu le putem manca pe toate deodata. Tinem legume. Tinem aluat, pentru ca este mai simplu sa facem mai mult deodata si sa decongelam cate putin, cand avem nevoie.
Ce se intampla de fapt cand punem alimentele la congelator? Temperatura este atat de scazuta incat bacteriile nu se pot dezvolta si, prin urmare, alimentele nu se strica.
Asta nu inseamna insa ca putem tine alimentele la congelator oricat. Dupa ce trec anumite perioade, stabilite in functie de tipul de aliment, mai bine nu le mai folosim
Cat rezista alimentele congelate
– aluat: 3 luni
– cozonac: 6 luni
– pui: 9 luni
– pui fript: 4 luni
– carne tocata: 3 luni
– peste: 6 luni
– fructe de mare: 2 luni
– branza: 6 luni
– inghetata: 2 luni
– legume: 12 luni
– fructe: 12 luni
Cum se decongeleza alimentele
Avantajul de a avea aceste alimente congelate este ca te pot ajuta sa ai mai usor acces la mancare. Dar asta numai daca planifici bine ce anume vei gati. Sunt unele alimente care nu trebuie neaparat decongelate inainte de a gati, cum ar fi hamburgerul sau legumele congelate. Altele insa au nevoie sa fie decongelate. Si trebuie sa o faci astfel incat sa nu se formeze bacterii.
Cea mai buna modalitate de a decongela este punand in frigider ceea ce vrei sa decongelezi. Doar ca dureaza mult timp. Ca sa decongelezi astfel o bucata de carne ai nevoie de 24 de ore. Mai poti folosi apa fierbinte sau aparatul cu microunde. Insa aceste metode nu mai confera la fel de multa siguranta in ceea ce priveste bacteriile. In niciun caz nu lasa alimentele sa se decongeleze tinandu-le pur si simplu afara.