Foarte multi oameni ajung sa cheltuie mai mult decat detin sau sa traiasca in permanenta cu stresul ca nu au suficienti bani pentru familia lor. Este adevarat ca astfel de griji vin la pachet cu multe obligatii si venituri mici, insa nu neaparat. Un impact foarte mare il are si organizarea.
Pentru ca nu te ajuta cu nimic sa te tot ingrijorezi ca nu iti ajung banii daca nu faci nimic ca situatia sa se schimbe. Si cum este putin probabil sa faci mai multi bani, intrucat majoritatea timpului pe care il ai se duce in cresterea copilului, inseamna ca solutia este analizarea cheltuielilor. Si asta se face cu un pix si o foia de hartie.
Scrie toate veniturile pe care le ai
Trece pe o foaie de hartie toate veniturile pe care familia ta le obtine, fie ca este vorba despre salariu sau despre alt tip de venit. Nu pune insa aici venituri nesigure, intrucat nu vrei sa iti vinzi pielea ursului din padure.
Scrie toate cheltuielile pe care le ai
Daca atunci cand a fost vorba despre venituri lucrurile au fost ceva mai simple, atunci cand ajungi la cheltuieli lucrurile se complica. Ca sa fie un pic mai usor imparte-le pe capitole.
Ai, pe de-o parte, cheltuieli fixe, cum ar fi rate la banci si pentru intretinerea casei. Pe de alta parte sunt cheltuieli care pot fi cat de cat influentate, cum ar fi cat dai pe mancare, haine, iesiri in oras.
Mai ai si cheltuieli care nu sunt lunare, insa sunt anuale – impozit, revizie masina, vacanta, sanatate.
Dupa care nu ar strica deloc sa ai un buget pentru lucruri neprevazute, cum ar fi o nunta la care trebuie sa ajungi sau ceva ce s-a stricat in casa.
Si, nu in ultimul rand, pune si o rubrica de economii, pentru ca ai nevoie de ele, mai ales cand trebuie sa ai grija de copii. Vei fi mult mai relaxata cand vei stii ca esti pe plus si nu pe minus.
Redu cheltuielile
Odata ce ai totul scris iti va fi mult mai clar unde se duc banii. Trebuie sa fii atent mai ales la lucrurile marunte si repetitive pentru ca este incredibil cat de mult ne apasa ele bugetul.
Si poti incepe sa tai din chetuieli – poate ca te duci la serviciu cu mancare facuta acasa in loc sa cumperi din oras, poate ca nu iti mai iei zilnic o cafea, poate ca bugetul pe haine este prea mare sau poate ca arunci prea mult din mancarea cumparata.
Nu vei reusi din prima sa gasesti solutia cea mai buna, ea se obtine in timp, analizand pe ce dai banii. Mai ales daca iti iei si obiceiul de a nota pe ce ii dai, zilnic. Pentru ca impresia pe care o ai despre cheltuielile tale poate sa fie foarte diferita de realitate.
Citeste si
Cum sa tii cheltuielile sub control atunci cand ai o familie de intretinut
Foloseste congelatorul pentru a reduce cheltuielile alimentare