Alaptatul poate sa fie foarte dificil pentru mama, intrucat intervine oboseala si o doza mare de izolare sociala. Asa ca orice ajutor este binevenit, fie ca vine din partea sotului, a familiei sau a prietenilor.
De ce anume are nevoie o mama care alapteaza:
Timp pentru ea
Cand ai un bebelus, timpul este ceea ce iti lipseste cel mai mult. Sunt des intalnite cazurile in care nu ai timp sa dormi, sa iti faci dus, sa mananci. Insa nu poti functiona bine intr-un astfel de ritm. Asa ca orice ajutor este binevenit. Ajutor pentru:
– stat cu bebelujul
– curatenie, mancare
– cumparaturi
Socializare
O mama care alapteaza trebuie sa fie prezenta. Bebelusii mananca, in medie, din doua in doua ore. Si alaptarea dureaza, in medie, jumatate de ora. Ceea ce inseamna ca mama nu poate face mare lucru inainte de a trebui sa alapteze din nou.
Daca prietenii sau familia nu fac niciun efort pentru a-si adapta programul in functie de cel al mamei care alapteaza, atunci aceasta ar ajunge sa nu mai vorbeasca niciodata cu nimeni.
O alta problema este prezenta in momentul in care mama alapteaza. Situatia este diferita de la caz la caz, insa adesea mama prefera sa nu fie nevoita sa se izoleze complet in acele momente. Si este de mare ajutor daca persoanele din jur nu vad a fi ceva deplasat in asta.
Comunicare
In afara de mama nimeni altcineva din familie nu poate alapta bebelusul. Asa ca aceasta sarcina de ingrijire nu poate sa fie impartita, ca sa mai usurezi efortul mamei. Insa, la fel ca in cazul multor probleme, nu se asteapta neaparat o solutie, ci mai degraba o vorba buna.
De exemplu, este posibil ca mama care alapteaza sa fie un pic mai emotiva decat te obisnuise inainte de nastere. Poti trece cu vederea acest lucru.
Poti incuraja si arata, verbal, faptul ca apreciezi efortul depus de mama.
Poti sa nu critici modul in care se descurca.
Poti sa asculti.
Poti sa cauti un consultant in alaptare.
Poti sa fii prezent si sa tii companie.
Photo by Dave Clubb on Unsplash