Pe orice parinte vei intreba ce anume isi doreste pentru copilul sau iti va spune, mai ales in primii ani de viata, ca isi doreste sa fie fericit. Mai tarziu raspunsul se va nuanta, ceea ce este normal, intrucat fericirea nu este ceva ce iti da cineva, ci tine mai degraba de gestionarea interna a propriilor emotii.
Insa, la varste mici, fericirea chiar pare sa tina de ceea ce face sau nu face parintele. Prin urmare, ce anume ar trebui sa faca un parinte care isi doreste un copil fericit?
Sa invete sa citeasca emotiile bebelusului
Bebelusii trec extrem de usor dintr-o stare de spirit in alta. Si adesea este foarte dificil sa iti dai seama care este cauza si cum poti ajuta. Dar, in timp, inveti sa interpretezi limbajul corpului bebelusului si sa raspunzi mai adecvat la nevoile sale.
Pe de alta parte insa, bebelusii plang foarte mult. Asta nu inseamna insa ca sunt intr-o stare permanenta de nefericire, asa cum o percep adultii. Plansul lor este adesea doar un mod de comunicare ca au nevoie de ceva si nu un mod de exprimare a unor sentimente negative.
Sa se distreze impreuna cu bebelusul
Cel mai simplu mod de a aduce un zambet pe fata bebelusului este atentia data de parinte. Bebelusii chiar nu au nevoie de cine stie ce investitii pentru a se simti bine. Prezenta parintelui este ceea ce au ei nevoie. Asa ca joaca-te cu bebelusul tau si bucura-te de faptul ca sunteti impreuna oricat de des.
Ajuta bebelusul sa faca lucruri noi
Bebelusii sunt programati sa invete in permanenta lucruri noi. Si de cate ori le reuseste ceva, cum ar fi sa duca singuri lingura la gura, un zambet larg de fericire li se va intinde pe toata fata. Asista-l pe bebelus in permanenta sa dezvoltare si el se va simti bine vazand cum poate deveni din ce in ce mai independent.
Nu sari in permanenta in ajutor
La inceput copiii au nevoie in permanenta de asistenta parintilor. Altfel nu s-ar descurca si sa raspunzi pozitiv nu este deloc o modalitate de a le strica caracterul rasfatandu-i prea tare. Pe masura insa ce trece timpul, parintele trebuie sa se dezvete sa sara imediat in ajutor si sa il lase pe copil sa se descurce din ce in ce mai mult singur. Altfel nu are cum sa capete noi cunostinte si un sentiment de implinire si de incredere in sine.