Se spune ca, pe masura ce copilul creste, pe atat dificultatile intalnite de catre parinte sunt mai mari. Nu mai poate lua copilul pe sus ca lucrurile sa se intample asa cum vrea el. Si pe masura ce copilul creste capacitatea parintelui de a fi ascultat se diminueaza intrucat din cea mai iubita persoana se transforma in una destul de enervanta.
Am trecut cu totii prin asta din postura de copiii si stim ca asa este. Cum te poti atunci descurca de indata ce copilul a trecut de 10 ani si autoritatea ta se erodeza rapid?
Ramai flexibil
Trebuie sa fii constient ca nu exista o singura solutie pentru o problema. Asa ca poti incerca mai multe. Uneori rezolvi cu o discutie. Alteori rezolvi cu trasarea mai stricta a programului. Uneori esti nevoit sa apelezi la interdictii sau chiar la pedepse. Daca stii ca este important nu renunta, apeleaza la orice, mai putin pedepsele fizice.
Construirea motivarii este cea mai importanta
Sa fii parinte inseamna sa fii un bun psiholog. Cel mai bun mod de a-l indruma pe copil departe de directia rea este constuind mecanisme interne care sa il tina departe. Este usor de spus si foarte greu de facut. Dar pana la urma tu esti adultul si ar trebui sa te pricepi mai bine la aceste jocuri ale mintii. Daca trebuie sa mergi pe calea de a-l face sa se simta vinovat atunci fa-o. Sau daca trebuie sa insufli un pic de frica nu evita. Pana la urma tot din frica si sentimentul vinovatiei facem si noi ceea ce trebuie. In general, explicarea este mult mai valoroasa decat darea de ordine.
Pune limite, insa nu foarte stricte
Limitele trebuie sa existe, fara ele nu se poate sa functionezi corect. Insa cheia este moderatia. Nu vrei sa fii extrem de strict cu limitele, pentru ca atunci tai punctele de comunicare. O rebeliune cu siguranta va aparea, asa cum se intampla cu fiecare persoana care este la inceputul vietii, insa nu vrei sa il impingi pe copil catre o rebeliune prea mare. Vrei sa aiba incredere in tine si nu sa te urasca.
Evita rautatea
Oricine are tendinta de a fi rau atunci cand i se incalca limitele. Dar tu nu iti doresti sa fii perceput de catre copil ca un adversar. Ai vrea ca el sa simta ca voi sunteti de aceeasi parte si cautati impreuna solutii.
Pentru a obtine asta incearca sa nu fii incrancenat. Umorul merge ca uns. La fel si imbratisarea. La fel ca si folosirea unui ton care nu este taios.
Photo by Vasile Tiplea on Unsplash