Cei mai multi ne dorim sa nu fim acei parinti autoritari de care copiii se ascund si fata de care nu stiu sa se deschida. Am dori mai degraba sa fim prietenii copiilor nostri, cei cu care vor sa isi impartaseasca bucuria sau tristetea.
O astfel de relatie stransa nu apare de la sine, oricat de mult am tine noi la copiii nostri si oricat de mult ar tine ei la noi. Mai degraba, ea este construita in timp, adaptandu-ne comportamentul in functie de varsta copilului.
La 3 ani
Ritualuri in familie
Foloseste zilele libere de la sfarsitul saptamanii pentru a avea ritualuri in familie. Cel mai usor este sa le construiesti in jurul mesei. Poate pregatiti impreuna clatite. Sau poate iesiti mereu la acel mic restaurant de langa casa.
Joaca impreuna
La aceasta varsta copilul inca prefera sa te aiba pe tine ca partener de joaca. Asa ca nu rata sa te joci cat de des posibil cu el, facand ceea ce ii place copilului. Probabil veti juca mult fotbal sau veti fi soldati pe un teren imaginar de lupta sau veti face parada de moda in castelul printeselor.
La 6 ani
Atrage-l pe copil in activitatile care iti plac
Indiferent care sunt activitatile care iti plac, de la ski pana la citit carti, atrage-l si pe copil catre ele si incercati, pe cat posibil, sa le faceti impreuna. Puteti merge la concerte impreuna sau sa vizitati biblioteca locala, sau sa faceti plimbari cu bicicletele.
Relaxare impreuna
Gasiti un mod de a va relaxa impreuna facand un lucru care va place amandorura. Cum ar fi o seara de film sau sa mergeti la piscina sau la un restaurant.
Cu siguranta, o parte din aceasta apropiere va fi presarata si de momente mai putin placute. Nu il indeparta pe copil atunci cand este nefericit. Si nu incerca sa ii rezolvi imediat toate problemele. Trateaza-l exact cum ai vrea sa fii tu tratat cand treci printr-un moment dificil.
Photo by Brooke Cagle on Unsplash
Citeste si
Primii ani de scoala sunt esentiali pentru relatiile viitoare