Exista nenumarate cazuri in care parintii nu au reusit sa se inteleaga in timpul casniciei, insa lucrurile s-au calmat dupa divort si au reusit sa fie amandoi implicati in cresterea copiilor. Normal, nu este o situatie ideala, insa este suportabila pentru toata lumea implicata.
Cum au facut-o? In principal, fiind flexibili.
Intelegerile facute nu trebuie sa fie neaparat pe viata
Un copil de 3 ani este foarte diferit de un copil de 13 ani, asa ca trebuie sa ramai deschis si sa ajungi la alte intelegeri atunci cand apar schimbari. Mai ales ca este posibil ca toata lumea implicata sa aiba de castigat din asta. Pe masura ce copiii cresc, punctul lor de vedere trebuie, de asemenea, sa fie luat in calcul cu seriozitate. Pana la urma este vorba despre viata lor si este posibil sa vina cu o solutie pe care parintii sa nu o fi luat in calcul initial.
Nu incerca sa schimbi stilul celuilalt de a fi parinte
Si cand esti casatorit cu cineva poti avea tot felul de discutii si sa nu ajungi in niciun fel la acord in privinta modului in care cresti copiii. Unele persoane tind sa fie mai permisive, altora le place sa simta ca totul decurge conform unui plan, unele persoane au anumite valori, altele au unele diferite, chiar contrare.
Aici singura rezolvare este pur si simplu sa accepti ca mare lucru nu poti face in aceasta privinta. Nu ai cum sa-i obligi pe copiii cand sunt la celalalt parinte sa se culce mai devreme. Nu ai cum sa le interzici sa manance fastfood, chiar daca te oripileaza asta. Pentru ca oricat nu ai fi tu de acord cu aceste lucruri, copiii nu sunt intr-un pericol real.
Nu locui departe de celalalt parinte
Singura modalitate reala in care ambii parinti se pot implica este atunci cand distanta intre locuintele lor nu este foarte mare. Altfel, copiilor le-ar fi dificil sa isi vada ambii parinti si sa isi si urmeze programul lor foarte incarcat – scoala, prieteni, cluburi. Desigur, stabilirea distantei difera de la caz la caz, insa daca nu este mare copiii sunt mai multumiti, intrucat nu trec printr-o rupere repetata a ritmului vietii lor, ceea ce poate fi foarte obositor, mai ales ca se intinde pe mai multi ani.
Photo by Edward Cisneros on Unsplash
Citeste si