Ce trebuie sa stii despre alaptare dupa nasterea prin cezariana

Afecteaza cezariana instalarea lactatiei? Raspunsul este nu, nu o afecteaza, insa nu iti va fi la fel de usor sa alaptezi asa cum ii este unei mame care a nascut natural. Deoarece durerea afecteaza abilitatile tale fizice de a-ti tine copilul in brate imediat dupa nastere, va trebui sa fii pregatita psihic pentru recuperarea din primele zile de dupa nastere.

Desi multe mamici considera cezariana calea usoara pentru a naste, nu este nici pe departe asa. Intr-adevar, anestezia isi face treaba si momentul nasterii nu este deloc dureros, insa cand efectul acesteia trece, lucrurile nu sunt deloc roz. Asadar, daca medicul tau considera ca esti capabila sa nasti natural, nu lua in considerare cezariana.


Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre alaptare dupa cezariana?

Va fi greu sa iti gasesti o pozitie confortabila pentru alaptare

Deoarece esti efectiv taiata pe burta, este cam dificil sa iti tii copilul in brate fara sa simti o durere intensa. Una dintre cele mai recomandate pozitii pentru alaptare dupa nasterea prin cezariana este cea din pozitie orizontala, pe laterala. Daca nu reusesti sa stai in pozitie orizontala, incearca sa stai in sezut, cu o perna in poala si una intre picioare, pentru a-ti proteja operatia.

Lactatia se instaleaza imediat dupa nastere

Indiferent ca nasti prematur sau prin cezariana, lactatia se instaleaza imediat dupa ce copilul este nascut si placenta este eliminata din organism. Daca bebelusul este nevoit sa stea la incubator, este recomandat sa folosesti o pompa de muls si sa iti hranesti bebelusul cu biberonul.

Bebelusul trebuie pus la san cat mai repede dupa nastere, pentru stimularea lactatiei

Medicii recomanda sa incerci sa suporti durerea si sa iti pui bebelusul cat mai repede la san dupa nastere pentru a evita instalarea unor probleme cu lactatia (furia laptelui, umflarea sanilor, astuparea glandelor). De asemenea, cand bebelusul este pus mai repede la san, el se conecteaza mai repede cu mama lui si incepe sa suga fara probleme.

Anestezia si medicamentele din timpul cezarienei nu afecteaza laptele

Nu trebuie sa iti faci griji pentru faptul ca laptele tau va fi contaminat de anestezicul si medicamentele folosite la nastere. In general, acestea ajung in cantitate foarte mica in lapte si nu afecteaza bebelusul. Deoarece in primele zile dupa nastere, bebelusul mananca destul de putin, riscurile sunt si mai mici ca el sa consume prea mult din medicamentele care ti s-au administrat inainte si postoperatoriu.

Nu iti hrani bebelusul cu biberonul

Daca bebelusul tau nu sta la incubator si este nascut la termen, nu il obisnui cu biberonul, deoarece va refuza cu vehementa sa mai suga la san. Cand bebelusul nu sta lipit de mama lui, reflexul lui de a suge la san este alienat. Asadar, oricat de mare este durerea ta de la operatie, fa tot posibilul si tine-ti bebelusul la san pentru a se conecta cat mai natural cu tine si pentru ca alaptarea sa decurga firesc.

Citeste si:

Probleme la alaptat

5 mituri neadevarate despre nasterea prin cezariana

Cat de repede te recuperezi dupa nasterea prin cezariana?

Sursa foto: lactapp.es.

 

Adauga comentarii!