Ce trebuie sa stii despre epiziotomie

Una dintre cele mai mari temeri ale femeilor care aleg sa nasca pe cale naturala este epiziotomia, acea taietura in zona perineului (intre vagin si anus), facuta cu scopul de a ajuta bebelusul sa iasa mai repede. Desi taietura se face sub anestezie locala si durerea este suportabila, multe mamici se tem de efectele adverse pe care le poate aduce aceasta interventie si de faptul ca ea ar putea sa le afecteze iremediabil tesuturile din aceasta zona.

Epiziotomia este o interventie care se face atunci cand bebelusul este prea mare, are cordonul ombilical in jurul gatului si trebuie grabita iesirea lui sau in diverse alte situatii in care apar dificultati in procesul de nastere. De asemenea, ea se face pentru evitarea riscului de ruptura de perineu care poate provoca pierderi mari de sange, mai multe decat la epiziotomie.


Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre epiziotomie?

1. Sunt cazuri in care epiziotomia poate fi evitata

Epiziotomia este recomandata numai in cazurile de urgenta, insa, din pacate, multi medici aleg calea mai usoara si apeleaza la aceasta interventie chiar daca bebelusul are o greutate mai mica si nu are cordonul ombilical in jurul gatului. Ca sa eviti aceasta procedura, incearca sa faci pe toata perioada sarcinii exercitii Kegel, ele te vor ajuta sa iti controlezi mai bine muschii pelvieni in timpul nasterii. Exercitiile Kegel impreuna cu masajul perineal ajuta tesuturile vaginale sa fie mai elastice.

2. Cu cat taietura este mai mica, cu atat ea se va vindeca mai repede

Pentru a reduce cat mai mult riscul de efecte adverse ale epiziotomiei, vorbeste cu medicul tau sa iti faca aceasta procedura doar daca este strict necesar si sa aiba grija sa faca o incizie cat mai mica. Impune-ti ferm punctul de vedere, ca sa fii sigura ca medicul tau tine cont de asta.

3. Incearca sa amani cat mai mult epidurala

Da, epidurala iti va usura cateva momente din timpul nasterii, insa ea iti va slabi puterea de a impinge, lucru care va duce la incetinirea procesului nasterii si va atrage dupa sine necesitatea epiziotomiei.

Citeste si Nastere naturala sau cezariana? Ce alegi?

4. Recuperarea se face in cateva saptamani de la nastere

Daca ti se face epiziotomie la nastere, sa te astepti la cateva zile cu usturimi la urinare si dificultati in a sta pe scaun. Aceste usturimi se amelioreaza treptat dupa ce sunt scoase firele si dispar in aproximativ 2-3 saptamani de la nastere, insa recuperarea se poate intinde chiar si pe o perioada de 4-5 saptamani in cazul inciziilor mai mari. Daca incizia a fost mai mica si cusatura a fost realizata cu atentie, recuperarea se poate face si in doua saptamani.

5. Este foarte importanta igiena locala

Desi o sa ti se para complicat sa te speli in zona perineului din cauza usturimii, igiena locala este foarte importanta, pentru evitarea riscului de infectii. Zona trebuie spalata cu apa calduta cat mai des in fiecare zi. De asemenea, ai grija la ce alimente consumi pentru a evita constipatia.

In general, dupa o nastere naturala cu epiziotomie, medicii recomanda reluarea activitatilor sexuale la 6-8 saptamani dupa nastere. Ca sa fii sigura ca zona s-a vindecat complet, mai intarzie putin acest moment cu 1-2 saptamani dupa termenul dat de medic.

Citeste si:

6 semne care anunta nasterea

Sursa foto: blog.pregistry.com.

 

Adauga comentarii!