Schimbarile emotionale prin care treci in perioada sarcinii continua si dupa nastere cand te poti simti coplesita de tot ce se intampla cu viata ta. Somnul iti este dat peste cap, sanii te dor, iar activitatile tale de zi cu zi se schimba complet. Cu toate astea, timpul cu bebelusul tau va ramane mereu viu in memoria ta si te vei intoarce mereu cu drag la aceste amintiri.
Desi multe luni dupa nastere ai impresia ca zilele trec greu, la primul tort aniversar al bebelusului te vei intreba cand a trecut timpul asa de repede. Te vei simti imbogatita de emotii si amintiri, dar si mult mai puternica si plina de incredere in propriile forte.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care le inveti in primul an de maternitate?
1. Sa ai incredere in propriile instincte si sa ti le asculti indiferent ce spun cei din jurul tau. Tu stii cel mai bine cum se simte cu bebelusul tau.
2. Sa accepti faptul ca este ok sa nu te simti bine din cand in cand, sa fii suparata, frustrata, nervoasa. Sa cresti un copil mic nu este un lucru usor.
3. Sa lasi unele lucruri care nu sunt urgente de pe azi pe maine. Timpul cu bebelusul chiar este pretios.
4. Sa te relaxezi chiar si cand iesi singura pana la magazin sa cumperi o paine sau sa te bucuri de tot felul de lucruri marunte: o baie prelungita, mirosul florilor de primavara, linistea unei dimineti.
5. Sa apreciezi mult mai bine fiecare moment petrecut cu prietenii/prietenele tale si sa intelegi care iti sunt inca prietenii adevarati.
6. Sa ceri ajutorul atunci cand lucrurile te coplesesc si ai nevoie de o pauza, o sa fii uimita sa primesti ajutor de la persoane de la care chiar nu te astepti.
7. Sa dormi putin si totusi sa te simti plina de energie pentru treburile de zi cu zi: spalat, calcat, gatit si alte asemenea activitati repetitive.
8. Sa gasesti resurse sa iesi cu bebelusul in fiecare zi in parc chiar si cand nu ai chef. De altfel, notiunea de plictiseala iti va deveni complet straina.
9. Sa nu te compari cu alte mamici si nici sa nu iti compari copilul cu alti copii.
10. Sa nu iti fortezi corpul sa isi revina mai repede dupa nastere, el stie mai bine ce are de facut si nu trebuie perturbat din ritmul lui.
11. Sa mananci cat mai natural pentru a fi sanatoasa mereu pentru copilul tau.
12. Sa faci mancare cu o mana in timp ce cu cealalta tii bebelusul.
13. Sa fii rabdatoare si mereu vesela pentru bebelusul tau, indiferent de cat de multe emotii negative te acapareaza.
14. Ca poti sa iesi din casa si nemachiata, nu se intampla nimic si viata merge inainte.
15. Ca maternitatea nu e asa cum ai citit in carti.
Citeste si:
Top 20 lucruri inutile pentru bebelusi pe care sa eviti sa le cumperi
Cum influenteaza personalitatea mamei dezvoltarea psihica a copilului
Sursa foto: huffingtonpost.com.