Alaptarea poate sa fie simpla, ceva care ti se potriveste si tie si bebelusului ca o manusa, dar poate, in unele cazuri, sa fie si plina de incertitudini.
Atunci cand iti hranesti bebelusul tine cont de cateva lucruri, astfel incat si tu si el sa profitati din plin de asta
-
Alaptarea este un proces care dureaza
Trebuie sa ii lasi timp bebelusui suficient timp ca sa suga si sa goleasca in intregime sanul. In acest fel va avea lapte suficient si in viitor, el producandu-se in functie de cata nevoie are copilul.
-
Alaptarea se face si noaptea
Mai ales in primele saptamani de viata, bebelusul are nevoie sa manance si in timpul noptii. Chiar daca nu cere, la fiecare 4 ore minim ar trebui sa il alaptezi. Este adevarat ca iti va fi mai greu, insa il vei ajuta sa creasca.
-
Alaptarea este un proces care se invata
Ar fi foarte bine daca ai merge la un curs de puericultura inainte de nasterea bebelusului. Ar fi perfect si daca ai vorbi cu un consultant in alaptare cat timp esti la maternitate. Dar cel mai important este sa iti dai timp si tie si bebelusui sa invatati impreuna cum se face. Totul este sa ai rabdare.
-
Mananca, bea, dormi
Corpul tau nu are cum sa functioneze bine daca este lipsit de aceste lucruri de baza. Este adevarat ca nu reusesti nimic sa faci usor cu un nou nascut, insa motaie de ori cate ori poti si mananca alimente dense din punct de vedere nutritiv. Si nu uita sa bei apa.
-
Nu ceda imediat
Primele saptamani pot sa fie foarte grele – sfarcurile care dor, bebelusul care adoarme in timp ce mananca si nu apuca sa se hraneasca suficient, corpul care inca nu s-a refacut dupa nastere… Toate acestea te pot determina sa renunti, sa te gandesti ca este mult mai simplu cu lapte praf. Nu ceda insa imediat, apeleaza si la un consultant in alaptare daca simti ca este nevoie. Cel putin 6-8 saptamani trebuie sa incerci sa il alaptezi pe bebelus inainte de a te decide ca iti este imposibil.
Citeste si:
Ce trebuie sa stii despre alaptare in primele zile dupa nastere