Nu putine sunt femeile care se tem de nasterea naturala si, pe buna dreptate, povestile care circula pe marginea acestui subiect nu sunt tocmai incurajatoare. Desi toate nasterile vin cu doza lor de durere, fie ca e vorba de nastere naturala sau de nastere prin cezariana, fiecare femeie experimenteaza in mod diferit acest proces. In unele cazuri travaliul este foarte scurt si colul uterin se dilata uluitor de repede, in altele travaliul pare ca nu se mai sfarseste, iar pentru femeile care nasc prin cezariana, recuperarea dupa operatie poate fi mai usoara sau mai anevoioasa.
Daca ai ales sa nasti natural, incearca sa te concentrezi la corpul tau si sa gestionezi cu cat mai mult calm momentul nasterii. Faptul ca te panichezi nu iti usureaza cu nimic situatia. Cand copilul a anuntat ca e momentul sa se nasca, trebuie sa il ajuti sa iasa cat mai repede si sa urmezi indicatiile medicului tau.
Ce trebuie sa stii despre travaliu?
Travaliul este un proces care se instaleaza inainte de ruperea apei, cand colul uterin incepe sa se dilate. Alte semne care insotesc travaliul sunt: durerile de spate, crampele abdominale, eliminarea dopului cervical, instalarea diareei si senzatia ca bebelusul coboara din ce in ce mai mult in zona pelviana.
Perioada de travaliu poate fi impartita in 3 mari stadii:
Primul stadiu al travaliului
Primul stadiu al travaliului poate fi si el impartit in 3 etape. In faza timpurie, care poate dura intre 8 si 12 ore, colul uterin se dilata pana la 3 centimetri, iar contractiile sunt rare si usoare. In faza activa, care poate dura intre 3 si 5 ore, colul uterin se dilata pana la 7 centimetri, lucru care atrage dupa sine si cresterea in intensitate a contractiilor. In faza de tranzitie care anunta de fapt momentul nasterii, colul uterin continua sa se dilate pana la 10 centimetri, iar contractiile devin foarte dese si dureroase. Cand pauzele dintre contractii se scurteaza la 1-2 minute, corpul tau este pregatit pentru urmatorul stadiu al travaliului: nasterea.
Faza de tranzitie, in care contractiile sunt dese si dureroase, este cea mai grea dintre toate fazele insa, din fericire, si cea mai scurta, ea poate dura intre 30 de minute si 2 ore.
Citeste si Ce trebuie sa stii despre alaptare in primele zile dupa nastere.
Al doilea stadiu al travaliului
Dupa orele de contractii, in care ai rezistat cu stoicism la durere, vei avea impresia ca nasterea se produce foarte repede. Acest stadiu este foarte extenuant pentru mama deoarece trebuie sa impinga la fiecare contractie pentru a ajuta copilul sa iasa.
Desi aceasta etapa te va speria in timpul sarcinii, vei constata ca in timpul nasterii, lucrurile vor fi atat de precipitate incat nu vei mai avea timp sa te gandesti la ceea ce faci, corpul tau va rezolva intr-un mod natural lucrurile.
Al treilea stadiu al travaliului
In acest ultim stadiu al travaliului, copilul este deja nascut, durerile au trecut, emotiile tale sunt mari si singurele lucruri pentru care mai stai pe masa de nastere sunt eliminarea placentei si coaserea inciziei de la epiziotomie, interventie care se face sub anestezie. Eliminarea placentei este un proces care dureaza destul de putin, aproximativ 10 minute. Vei fi atat de fericita ca ai nascut, incat acest stadiu va trece pentru tine neobservat.
Citeste si:
5 metode naturale prin care iti usurezi durerea din timpul travaliului
Sursa foto: medicalnewstoday.com.