10 lucruri pe care trebuie sa le stii la prima sarcina

Perioada de graviditate este una dintre cele mai importante din viata unei femei, iar emotiile sunt infinit mai mari la prima sarcina, cand totul pare nou si coplesitor. Pediatrii si psihologii considera ca este important pentru orice femeie sa stie cateva lucruri despre ce trebuie sa faca in perioada graviditatii, pentru a avea o sarcina lipsita de probleme.

Asadar, ce trebuie sa stii la prima sarcina?


1. Sarcina nu e o perioada roz

Desi multi spun ca femeile sunt mai frumoase cand sunt insarcinate, tu nu o sa simti deloc asta si o sa ti se para usor-usor ca te transformi intr-o micuta balena. Perioada sarcinii vine la pachet cu multe dereglari hormonale, motiv pentru care nu trebuie sa te sperii cand treci de la o stare la alta sau cand incepi sa poftesti la varza murata la miezul noptii.

2. Viata ta de cuplu se va schimba

La inceputul sarcinii nu ti se pare ca e posibil ca ceva sa se schimbe, insa pe parcurs partenerul tau poate fi mai grijuliu sau mai distant, in functie de cum gestioneaza el situatia. Oricum ar fi, n-or sa-ti convina multe lucruri pe care le face si le propune el, pot fi de vina aici si hormonii care isi fac de cap in corpul tau. De asemenea, viata de cuplu ar putea fi influentata si de interventia rudelor, care vor dori sa stie foarte multe lucruri despre cum iti merge sarcina, cand faci botezul, cate hainute ai cumparat si ce nume pui copilului.

3. O sa mergi foarte des la doctor

Partea buna cu sarcina este ca te obisnuieste cu vizitele la medic. Daca inainte de sarcina abia calcai prin vreun cabinet, in perioada sarcinii o sa mergi de zeci de ori la ecografii, controale, analize, toate importante pentru sanatatea ta si a bebelusului. De asemenea, daca ai o varsta mai mare de 35 de ani va trebui sa faci amniocenteza, o analiza invaziva, insa foarte importanta.

4. Miscarea este importanta

Exercitiile usoare moderate si mersul pe jos sunt foarte importante pentru a avea o sarcina sanatoasa. Cu cat corpul tau va fi mai tonifiat, cu atat o sa nasti mai usor si o sa te recuperezi mai repede dupa nastere. De asemenea, miscarea te va ajuta sa nu te ingrasi peste masura.

5. Trebuie sa ai grija la ceea ce mananci

Multe alimente sunt interzise in perioada sarcinii, asadar ai grija mare la tot ceea ce mananci si bei. Evita branzeturile cu mucegai, alimentele prea grase sau prea grele, diverse tipuri de ceaiuri, alcoolul, cofeina, carnea gatita insuficient, ouale crude, pateul de ficat, laptele nepasteurizat, anumite tipuri de peste. De asemenea, incearca sa mananci cu moderatie si nu cat pentru doi.

6. Primul trimestru de sarcina este esential in dezvoltarea fatului

Desi in multe momente din primul trimestru de sarcina o sa ai impresia ca nici nu esti insarcinata, aceasta este perioada in care se formeaza toate organele bebelusului si, de asemenea, este perioada in care se pot instala diverse malformatii congenitale, defectele cromozomiale sau alte probleme de evolutie si sanatate. Ai grija sa nu iti faci radiografii si evita mersul la dentist.

7. Poti sa calatoresti pana in luna a 6-a de sarcina

Calatoriile pana in luna a 6-a de sarcina sunt in general sigure pentru fat, mai ales daca sarcina ta nu e una cu probleme si medicul nu ti-a interzis asta. Din luna a 7-a riscurile sunt mai mari, de aceea este recomandat sa nu pleci in ultimele doua luni de sarcina prea departe de casa. Riscul de nastere prematura creste foarte mult incepand cu luna a 6-a de sarcina.

Citeste si 12 lucruri pe care trebuie sa le stii despre calatoriile in timpul sarcinii.

8. Corpul tau se va schimba

Sarcina nu inseamna nu numai cresterea burtii, ci si schimbarea gusturilor alimentare, greturi, constipatie, urinari frecvente, arsuri gastrice, umflarea mainilor si a picioarelor, vergeturi, oboseala accentuata, crampe musculare, dureri de spate, latirea bazinului. De asemenea, piciorul ti se va mari si va trebui sa porti pantofi cu un numar mai mare.

9. Trebuie sa fii calma

Un sfat foarte bun pe care il poti primi in timpul sarcinii este sa nu iti faci prea multe griji in legatura cu bebelusul si sa fii cat mai calma. Nu iti aduce nimic bun faptul ca stai si citesti pe forumuri despre tot felul de probleme care pot aparea in timpul sarcinii. Singurul cu care trebuie sa discuti despre evolutia sarcinii tale este medicul tau.

10. Intreaba-ti medicul despre orice problema minora

In timpul sarcinii pot aparea tot felul de simptome, unele importante, altele mai putin importante. Ca sa fii sigura ca sarcina merge cum trebuie intreaba-ti medicul despre toate lucrurile care te nelinistesc. Printre cele mai alarmante simptome in perioada sarcinii se numara durerile abdominale persistente, sangerarile vaginale, presiunea pelviana marita, modificarea secretiilor vaginale, depresia, problemele la urinare.

Citeste si 7 reguli pentru o sarcina sanatoasa. 

 

Adauga comentarii!