12 lucruri interzise in perioada sarcinii

Pentru o femeie, sarcina nu inteamna numai schimbari fizice si psihologice, ci si schimbari ale rutinei de zi cu zi. Daca inainte de a ramane gravida obisnuiai sa bei cate un cocktail cu prietenele sau sa mai pierzi din cand in cand noptile, dupa ce ramai insarcinata, aceste lucruri nu mai sunt deloc recomandate. Dupa ce testul ti-a aratat cele doua liniute magice, stilul tau de viata ar trebui sa fie unul 100% sanatos.

Care sunt lucrurile pe care trebuie sa le eviti in timpul sarcinii?


1. Alcoolul

Alcoolul trece prin placenta destul de repede si bebelusul va consuma aceeasi cantitate de alcool ca si tine. Avand in vedere ca creierul bebelusului este intr-o continua transformare, alcoolul nu face decat sa ii perturbe cresterea si sa il predispuna la defecte de dezvoltare.

2. Bauturile si alimentele care contin cofeina

Desi putina cafea sau ciocolata din cand in cand nu are cum sa iti dauneze, este mai bine sa nu abuzezi de asemenea produse in perioada sarcinii. Un studiu publicat in American Journal of Obstetrics and Gynaecology a aratat ca un consum mai mare de 2 cesti de cafea pe zi in perioada sarcinii creste riscul de imbolnavire de leucemie la copii. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la cafea complet in perioada sarcinii, o ceasca ocazional este permisa.

3. Fumatul

Nicotina impiedica nutrientii si oxigenul din vasele de sange sa ajunga la bebelus, lucru care poate duce la nastere prematura si diverse intarzieri de dezvoltare ale bebelusului. Potrivit unor studii, gravidele care fumeaza dau nastere unor copii cu o greutate mica, predispusi la diverse probleme de sanatate mai tarziu.

4. Baile fierbinti

Nenumarate studii au aratat ca baile fierbinti in primele luni de sarcina pot cauza defecte genetice la bebelusi, in special defecte de tub neural. Spina bifida este una dintre problemele comune de tub neural care se instaleaza la inceputul sarcinii.

5. Consumul de carne cruda, lactate nepasteurizate sau oua crude

Deoarece alimentele de origine animala preparate insuficient cresc riscul de toxoplasmoza, salmonella, listeria si diverse alte bacterii, este mai bine sa le eviti. Printre alimentele complet interzise in timpul sarcinii se numara sushi si alte preparate cu peste crud, scoicile crude, branzeturile cu mucegai, carnea preparata insuficient, laptele nepasteurizat, preparatele care contin oua crude. fripturile in sange si sa ai grija ca alimentele pe care le consumi sa fie preparate cat mai bine.

6. Contactul cu pisicile

Contactul cu pisici poate duce la infectarea cu parazitul Toxoplasmoza gondii, o infectie foarte riscanta in timpul sarcinii deoarece trece prin placenta si poate afecta grav dezvoltarea bebelusului. Daca ai o pisica si nu vrei sa te desparti de ea pe parcursul sarcinii, ai grija sa folosesti mereu manusi cand ii golesti litiera, sa ii dai sa manance numai hrana speciala pentru pisici, in niciun caz carne cruda.

7. Sporturile care implica un efort prea mare

Mersul cu bicicleta pe poteci de munte, cataratul, calaria, traseele montane la altitudini mari, alergatul pe distante mari, schiatul si alte asemenea activitati nu sunt recomandate pentru o gravida. Ele prezinta un risc mare de accidentare in zona abdominala, nastere prematura, sangerari vaginale, contractii dureroase inainte de vreme.

8. Sedentarismul

Desi activitatile fizice trebuie reduse in perioada sarcinii, mai ales in ultimul trimestru cand riscul de nastere prematura este foarte mare, femeile insarcinate sunt sfatuite sa faca miscare in toate cele trei trimestre de sarcina pentru a avea o stare de sanatate cat mai buna. Femeile insarcinate trebuie sa iasa zilnic la plimbari si sa faca exercitii usoare. Printre cele mai recomandate sporturi in timpul sarcinii se numara inotul, pilates, aerobic pranatal, gimnastica in apa si yoga.

9. Activitatile care presupun inhalarea de substante chimice

Activitatile care presupun substante cu miros intens (vopsele, sprayuri, produse de curatat, insecticide) trebuie complet evitate in timpul sarcinii, deoarece aceste substante pot ajunge la bebelus si ii pot afecta dezvoltarea. Incearca sa nu te implici in asemenea activitati cat e insarcinata si sa ii lasi pe cei din jurul tau se se ocupe de curatenie, vopsit si alte asemenea lucruri.

10. Radiografiile de orice fel

Radiografiile pot provoca malformatii grave la fat, de aceea este mai bine sa le eviti si sa le amani pana dupa ce nasti. Desi parerile sunt impartite, este mai bine sa fii precauta si sa nu le faci. Pentru femeile gravide la care este absolut necesara radiografia, medicii recomanda un dozaj mai mic de raze X, in conditii atent monitorizate.

11. Medicamentele

Foarte putine medicamente sunt permise in timpul sarcinii, de aceea este important sa citesti prospectul la fiecare medicament pe care il iei. Pentru anumite afectiuni care apar in sarcina, numai doctorul iti poate recomanda tratament. Asadar, daca esti racita si vrei sa iei un paracetamol, asteapta pana cand doctorul tau iti da unda verde.

12. Consumul de peste de dimensiuni mari

Stiai ca pestele spada, macroul sau rechinul contin mercur, o substanta care poate produce malformatii la fat? Incearca sa consumi pesti de dimensiuni mai mici si sa eviti pestii mari.

Citeste si:

Ce trebuie sa stii despre nasterea prematura spontana

Alimentatia in timpul sarcinii: cele mai sanatoase combinatii de alimente

De ce apare autismul? S-a descoperit cauza principala a acestei afectiuni

Sursa foto: npr.org.

 

Adauga comentarii!