7 moduri in care sedentarismul te afecteaza in perioada sarcinii

Desi activitatile fizice trebuie reduse in perioada sarcinii, mai ales in ultimul trimestru cand riscul de nastere prematura este foarte mare, femeile insarcinate sunt sfatuite sa faca miscare in toate cele trei trimestre de sarcina pentru a avea o stare de sanatate cat mai buna.

Cand sarcina nu e una cu probleme, orice femeie ar trebui sa isi continue activitatile fizice pe care le facea inainte si sa nu transforme aceasta frumoasa etapa intr-o lunga perioada de stat in pat. Asa cum multi medici spun, sarcina nu trebuie privita ca pe o boala, ea este o conditie fireasca pentru corpul femeii. Cand ramane insarcinata, orice femeie trebuie sa-si reaminteasca faptul ca trebuie sa traiasca mai sanatos, iar acest lucru include si miscarea zilnica.


Pentru evitarea sedentarismului, femeile insarcinate trebuie sa iasa zilnic la plimbari si sa faca exercitii usoare. Printre cele mai recomandate sporturi in timpul sarcinii se numara inotul, pilates, aerobic pranatal, gimnastica in apa si yoga.

Femeilor care nu au facut exercitii fizice inainte de sarcina, li se recomanda sa inceapa sa faca miscare, mai intai 15 minute pe zi de 3 ori pe saptamana, apoi sa creasca usor timpul exercitiilor cu cateva minute in fiecare saptamana.

Cum afecteaza sedentarismul sarcina?

1. Accelereaza ingrasarea

Primul efect al sedentarismului asupra sarcinii este ingrasarea exagerata, mai ales in ultimele doua trimeste cand kilogramele incep sa se depuna intr-un ritm accelerat. Aceste kilograme vor fi destul de dificil de dat  jos dupa nastere, de aceea ai grija sa nu mananci pentru doi, asa cum iti spun multi in jurul tau, si sa faci miscare.

2. Predispune la hemoroizi si constipatie

Hemoroizii si constipatia sunt niste afectiuni destul de frecvente in perioada sarcinii, afectiuni favorizate mai ales de sedentarism. Indiferent de cat de sanatos mananci, daca nu faci miscare, corpul tau isi incetineste metabolismul, iar procesul de digestie dureaza si el mai mult.

3. Accentueaza edemele

Cand circulatia sangelui este deficitara, apar edemele. Aceasta afectiune se instaleaza in perioada sarcinii atat de la dereglarile hormonale, cat si de la sedentarism. Pentru a-ti imbunatati circulatia sangelui si, nu in ultimul rand, pentru a-ti mentine un tonus muscular bun, fa miscare in fiecare zi, atat cat este permis in stadiul de sarcina in care te afli.

4. Predispune copilul la obezitate

Un studiu realizat la o universitate din Texas a aratat ca sedentarismul in perioada sarcinii predispune copilul la ingrasare si obezitate pana la varsta de 8 ani. Viitoarele mamici care sunt sedentare, fara ca sarcina lor sa fie una cu probleme, ar trebui sa se gandeasca la sanatatea copilului si la faptul ca nu vor fi un exemplu prea bun pentru acesta, considera medicii coordonatori ai studiului respectiv.

5. Creste riscul de diabet gestational

Ca si diabetul de tip 2, diabetul gestational este favorizat de sedentarism si prea multe kilograme in plus. Un studiu realizat la Universitatea Warwick din Marea Britanie a aratat ca femeile gravide sedentare au un nivel mai ridicat de glucoza in sange, deci un risc mai mare de a dezvolta diabet gestational.

6. Favorizeaza depresia

Depresia si sedentarismul sunt strans legate una de alta. Cand stai prea mult in pat sau pe scaun, incepi sa te plictisesti si te deprimi, iar daca ai o stare mentala foarte proasta, nu mai ai chef pentru multe lucruri si iti vine sa stai doar intinsa pe pat. Oricum ai lua-o, este important de stiut ca lipsa de activitati fizice afecteaza starea mentala. In perioada sarcinii, mai ales, este important sa-ti mentii o stare psihica buna pentru a evita instalarea depresiei postpartum.

7. Poate creste riscul de complicatii la nastere

Sedentarismul in perioada sarcinii poate aduce tot felul de complicatii la nastere atat pentru mama, cat si pentru fat. Femeile care obisnuiesc sa faca miscare fizica si, mai ales, exercitii Kegel pentru musculatura pelviana au o nastere naturala mai usoara, deoarece musculatura corpului este pregatita pentru momentul nasterii. De asemenea, miscarea fizica imbunatateste transferul de oxigen dintre mama si fat, reduce durerile de spate si mentine articulatiile sanatoase.

Citeste si 7 reguli pentru o sarcina sanatoasa.

 

Adauga comentarii!