Sarcina este o perioada care poate sa vina cu tot felul de stari, modificari hormonale si digestive, dar si cu tot felul de simptome ale unor probleme, mai mari sau mai mici, pe care nu ar trebui sa le ignori, mai ales daca ele persista. Bineinteles, sarcina nu inseamna o perioada nesfarsita de griji pentru sanatate, insa, atunci cand apare ceva neobisnuit, este bine sa te informezi si sa suni medicul.
Care sunt simptomele pe care nu ar trebui sa le ignori in perioada sarcinii?
Copilul se misca mai putin decat in mod normal
Ti se pare ca bebelusul nu mai loveste asa tare in burtica si activitatea lui a scazut? Decat sa iti faci tot felul de scenarii, este mai bine sa mergi la medic si sa faci o ecografie.
Sangerari vaginale
Sangerarile vaginale nu sunt deloc normale in sarcina, ele pot indica o sarcina extrauterina sau iminenta pierderii sarcinii. Indiferent de perioada din sarcina in care apar sangerarile, trebuie sa mergi imediat la medic.
Dureri abdominale persistente
Durerile abdominale apar destul de frecvent in perioada sarcinii, insa daca sunt persistente si severe ca intensitate, ele pot indica o problema care poate afecta sarcina. Daca aceste dureri apar in trimestrul trei de sarcina insotite de dureri de cap, contractii uterine, ameteli, greata, tensiune marita si tulburari de vedere ele pot fi simptomele preeclampsiei.
Presiune pelviana marita inainte de saptamana 37 de sarcina
Cand presiunea pelviana este marita intre saptamanile 28 si 36 de sarcina si apar contractii uterine dureroase, exista riscul unei nasteri premature, de aceea este recomandat sa mergi la medic pentru un tratament care sa amane declansarea travaliului inainte de termen.
Modificarea secretiilor vaginale
Dupa 37 de saptamani de sarcina, modificarea secretiilor vaginale este normala, deoarece nasterea este iminenta. Cand secretiile vaginale devin abundente inainte de saptamana 37 ele pot fi semnul pierderii de lichid amniotic si al travaliului prematur. De asemenea, trebuie sa mergi la medic daca secretiile vaginale si-au schimbat consistenta si culoarea, au firisoare de sange sau un miros neplacut.
Probleme la urinare
Infectiile de tract urinar sunt destul de frecvente in perioada sarcinii. Ele se manifesta prin arsuri la urinare, senzatia permenante de a urina si eliminarea unei cantitati mici de urina intr-un interval scurt de timp. Infectiile urinare nu sunt, insa, asa inofensive precum par, o infectie urinara netratata poate ajunge la rinichi sau poate declansa contractiile premature, de aceea este recomandat sa mergi la medic pentru a ti se prescrie un tratament, mai ales ca exista medicamente care nu afecteaza fatul.
Depresia si anxietatea
Daca te simti deprimata, trista si ai stari frecvente de anxietate, nu trebuie sa te simti vinovata pentru starile tale, ci sa vorbesti cu medicul tau despre asta sau sa mergi la un psiholog. Nu toate femeile reactioneaza cu entuziasm la o sarcina, mai ales ca aceasta perioada aduce foarte multe schimbari atat la nivelul corpului, cat si in stilul de viata.
Alte probleme care ar trebui sa te trimita la medic sunt ingrasarea prea rapida, mai mult decat este normal, febra, dificultatea de a respira, diareea severa, umflarea exagerata a mainilor, picioarelor si fetei, mancarimea si petele localizate la nivelul pielii, starile de lesin, greata in ultimele doua trimestre de sarcina, si, in general, orice afectiune care iese din obisnuit si care te transforma dintr-o persoana insarcinata intr-una bolnava.
Citeste si 7 reguli pentru o sarcina sanatoasa.