Esti insarcinata si ai mai mereu pofta de dulciuri? Consuma sfecla rosie, acest aliment, pe langa faptul ca potoleste pofta de dulciuri, are foarte multe proprietati medicinale, importante pentru o sarcina sanatoasa.
Consumata cruda, in otet, coapta sau fiarta, in sucuri, supe sau salate, sfecla rosie functioneaza ca un adevarat energizant si detoxifiant natural pentru organism.
Care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de sfecla rosie in timpul sarcinii?
1. Previne defectele de tub neural la fat
Deoarece este bogata in acid folic, un nutrient important pentru cresterea tesuturilor, ea ajuta la dezvoltarea sanatoasa a tubului neural. Cand tubul neural nu se inchide complet, se instaleaza diverse malformatii congenitale (spina bifida, anencefalia s.a).
2. Intareste imunitatea
In perioada sarcinii, ai nevoie mai mult ca oricand de alimente care cresc imunitatea. Datorita continutului mare de antioxidanti, vitamine si minerale, sfecla rosie este considerata un aliment medicament, care ofera organismului aproape toti nutrientii de care are nevoie.
3. Previne edemele
Sfecla rosie are puternice proprietati anti-inflamatorii, care te pot ajuta sa scapi de senzatia de maini si picioare umflate din timpul sarcinii.
4. Regleaza nivelul de zahar din sange
Daca ai probleme cu glicemia in perioada sarcinii, incearca sa consumi cat mai des sfecla rosie, o sa constati ca nivelul de glucoza din sange va ajunge din nou la un nivel normal.
5. Imbunatateste digestia
La femeile gravide, constipatia apare ca urmare a cresterii nivelului de progesteron din organism si a presiunii puse de uter pe vasele de sange si rect, situatie care duce la incetinirea tranzitului intestinal. Bogata in fibre, sfecla rosie poate ameliora acest disconfort.
6. Previne anemia
Fierul este un mineral esential pentru producerea hemoglobinei, o proteina din celulele rosii care ajuta la transportul oxigenului catre organe si tesuturi, iar sfecla rosie contine din belsug acest mineral. De asemenea, ea mai contine magneziu, vitamina C si vitamina B6, nutrienti esentiali pentru combaterea anemiei.
7. Regleaza presiunea arteriala
Se spune despre sfecla rosie ca este alimentul cu cele mai puternice proprietati de purificare a sangelui. Consumata zilnic, ea ajuta la scaderea presiunii arteriale cu aproximativ 20%.
8. Energizeaza organismul
Bogata in vitaminele A, C si B, sulf, mangan, iod, fier, fosfor, magneziu, calciu, potasiu si foarte multi antioxidanti, sfecla rosie este un adevarat energizant natural pentru organism.
9. Protejeaza ficatul
Stiai ca sucul de sfecla rosie ajuta la regenerarea celulelor hepatice? Daca ti-au iesit transaminazele prea mari in timpul sarcinii, incearca sa iti schimbi dieta cu una mai sanatoasa si sa consumi cat mai des sfecla rosie.
La 100 de grame de sfecla rosie avem urmatorii nutrienti:
sodiu – 78 mg;
potasiu – 325 mg;
calciu – 21.8 mg;
fier – 1.1 mg;
magneziu – 31.3 mg;
fosfor – 54.4 mg;
zinc – 0.5 mg;
cupru – 0.1 mg;
mangan – 0.4 mg;
seleniu – 1.0 mcg;
proteine – 1.6 g;
vitamina B6 – 0.1 mg;
vitamina A – 44.9 IU;
vitamina C – 6.7 mg;
riboflavina – 0.1 mg;
niacina – 0.5 mg;
folati – 148 mcg;
colina – 8.2 mg;
betaina – 175 mg;
carbohidrati – 10 g;
calorii – 44.
Citeste si:
Smoothie pentru gravide – ce ingrediente sa folosesti si ce ingrediente sa eviti?
Alimentatia in timpul sarcinii: cele mai sanatoase combinatii de alimente