Al 2-lea trimestru de sarcina

Perioada cuprinsa intre saptamana 13 si 27 de sarcina este adesea numita „luna de miere” a sarcinii si nu fara motiv: de obicei, in acest al doilea trimestru de sarcina dispare greata, emotiile se regleaza si iti revine cheful de sex. Tot in aceasta perioada vei simti si primele miscari ale bebelusului.

Aceste luni din al doilea trimestru sunt, pentru multe femei, cele mai usoare 3 luni de sarcina.


  • Saptamana 13: acum bebelusul are in lungime 7,35 cm si este de marimea unei piersici. Iti vine sau nu sa crezi, tot in aceasta perioada i se formeaza si corzile vocale si chiar si amprentele, desi inca este foarte micut/a. Se misca energic, inghite, casca si sughite. Daca este fetita, are deja in ovare peste 2 milioane de ovule. Mamica: odata intrata in acest trimestru, esti mai increzatoare si mai sigura in ceea ce priveste sarcina, mai ales ca sansele unui avort spontan se reduc din ce in ce mai mult.
  • Saptamana 14: Copilasul are acum intre 8 si 9,3 cm lungime si aproape si-a dublat greutatea fata de saptamana trecuta, avand acum 43 de grame. In aceasta saptamana urechile se muta de pe gat pe partile laterale ale capului, ochii, de pe partea laterala a capului trec in partea din fata, iar gatul continua sa creasca si barbia nu se mai sprijina pe piept. Lanugo, fire de par scurte si fine apar si ii vor acoperi intreg corpul pentru a mentine caldura corpului bebelusului. Pielea micutului fiind inca subtire, are nevoie de ajutor suplimentar pentru a-i mentine o temperatura propice. Acet tip de par va acoperi corpul bebelusului pentru cateva luni, timp in care se dezvolta grasimea sub piele, apoi cand stratul de grasime este suficient de gros, va cadea. Lanugo va ajunge in intestinul copilului ca meconiu – ceea ce pare a fi primul scutec murdar al bebelusului dupa nastere!
  • Saptamana 15: bebelusul are 10,1 cm si 50-70 de grame in greutate. Pana la sfarsitul acestei saptamani toate organele copilasului se vor fi format deja: inima, rinichii, ficatul, pancreasul, plamanii si splina sunt acolo unde trebuie sa fie, dar nu functioneaza inca de unele singure decat in urmatoarele cateva luni. Acestea vor continua sa creasca si sa-si dezvolte fiecare sistemul caracteristic de functionare. Daca ai planificata o ecografie acum, veti putea afla daca veti fi parintii unei fetite sau ai unui baietel, dar nu va faceti prea multe sperante. Aflarea sexului depinde de claritatea imaginii si de pozitia copilasului. Daca sta ghemuit intr-un anumit fel, poate sa blocheze vizibilitatea.
  • Saptamana 16: bebelusul are 11,6 cm, 100 de grame, suficienta forta musculara si coordonare cat sa-si stranga manuta si sa formeze primul pumn. Cutele dintre degete, articulatii si palmutele incep sa apara. Iti poate auzi vocea datorita oaselor care i se formeaza in urechiuse, ii creste parul, genele si sprancenele si i se formeaza si papilele gustative.
  • Saptamana 17: scheletul copilasului tau se schimba din cartilaj moale intr-unul osos, iar cordonul ombilical devine din ce in ce mai gros si mai puternic. Are acum 13 cm si 140 de grame. Vor mai trece inca cateva saptamani pana cand ochii i se vor deschide si fie va incepe sa clipeasca, fie ii vor ramane deschisi. Incepand de acum, bebelusul ia in greutate (grasime) pana va ajunge ca la nastere sa aiba greutatea ideala. E posibil ca incepand din aceata saptamana sa simti miscarile copilasului, desi majoritatea viitoarelor mamici experimenteaza acest simptom mai tarziu. Oricum, e o senzatie unica care va intari cumva legatura cu bebelusul.
  • Saptamana 18: Copil are 14,2 cm lungime si 190 de grame, iar sistemul circulator a inceput sa lucreze – vasele de sange sunt vizibile si sangele va pompa prin vene si artere spre inima catre celelalte organe importante. Inima va pompa sase litri de sange in fiecare zi! Sangele va transporta oxigen si substante nutritive prin corpul bebelusului care sunt apoi filtrate de ficat. Mamica: In aceasta prioada te vei simti infometata, vei avea ameteli daca te ridici brusc si, de asemena, de acum va trebui sa dormi pe lateral.
  • Saptamana 19: In aceasta saptamana celulele nervoase din creierul bebelusului se unesc si dezvolta cele 5 simturi ale micutului! Unele cercetari sugereaza chiar ca de acum copilul va poate auzi, deci sa nu va sfiiti – cititi-i, cantati-i, vorbiti cu el. Un strat protector de ceara numit vernix caseosa se formeaza pe piele si o protejeaza. Odata cu aparitia acestei substante, parul lanugo incepe sa dispara. Mamica: vei simti dureri in abdomen pentru ca muschii se intind ca faca loc bebelusului care tot creste, ameteala, dureri de picioare si spate.
  • Saptamana 20 – 21: acum sunt mai multe sanse ca doctorul sa distinga sexul copilului, atata timp cat si bebelusul va coopera. Pana la sfarsitul saptamanii 21 de sarcina, dezvoltarea sistemului digestiv permite fatului sa inghita lichidul amniotic. De asemenea, copilul incepe sa ia serios in greutate, grasimea incepe sa se stranga lucru care ii va conferi aspectul acela dolofan de nou-nascut cand va veni pe lume.
  • Saptamana 22 – 23: Am ajuns la 28,9 cm lungime si aproximativ 500 de grame! In aceasta perioada creierul intra intr-o faza de dezvoltare rapida, dezvoltandu-se miliarde si miliarde de celule. Aceste celule vor controla mai multe aspecte ale copilului tau – de la respiratie pana la circulatie si altele adiacente. Avand ochii si buzele mult mai dezvoltate, arata din ce in ce mai mult ca un nou-nascut. Doarme in cicluri – undeva intre 12 si 14 ore pe zi, probabil in perioadele in care nu-l simti miscand. Mamica: te dor incheieturile, spatele si ai gingiile inflamate, uneori acestea sangerand.
  • Saptamana 24- 25: Incepe sa-i apara parul. Firele de par insa nu vor avea pigment, ramanand incolore timp de inca cateva saptamani. Desi poate fi greu de crezut, daca bebelusul, din diverse motive, s-ar naste prematur in aceasta perioada, ar avea sanse de supravietuire, avand in vedere cat de mult a evoluat medicina si aparatura de specialitate. Copilasul are 34.6 cm lungime si cantareste 660 de grame. Coloana vertebrala se formeaza in saptamana 25 si este recomandat sa consumati alimente bogate in acid folic deoarece acest nutrient se considera ca ar preveni multe defecte ale maduvei spinarii. Sucul de portocale este o sursa excelenta pentru aportul zilnic necesar de acid folic.
  • Saptamana 26 – 27: doarme si se trezeste la intervale regulate de timp, isi inchide si deschide ochii, ba chiar isi poate suge si degetelele. Tesutul cerebral se dezvolta din ce in ce mai mult, iar creierul bebelusului este tot mai activ. Mamica: nelipsitele dureri de spate, posibil si de cap, crampe, probleme cu somnul, constipatie si hemoroizi.

 

Adauga comentarii!