Al 3-lea trimestru de sarcina se desfasoara intre saptamanile 27 – 41 (din luna a 7-a pana in a 9-a). Acestea sunt ultimele saptamani de sarcina. Este un moment emotionant, iar multe femei intr-adevar se bucura si-si pregatesc locuinta pentru a intampina noul membru al familiei.
In timpul acestui trimestru copilasul continua sa creasca, iar de acum, chiar daca se naste mai devreme, inainte de termen, sansele sunt din ce in ce mai mari ca ca el sa supravietuiasca si sa nu aiba nicio complicatie.
Vizitele la doctor se vor inmulti. Pozitia copilul in uter devine din ce in ce mai importanta si ar cam fi timpul sa te gandesti ce se va intampla in timpul travaliului.
Saptamana 28: copilasul are 37,6 cm lungime si cantareste 1,1 kg. Iti mai amintesti cum in urma cu doar 11 saptamani cantarea doar 100 g? Nu-i asa ca e uimitor? Tot in aceasta perioada irisul isi primeste pigmentul: va avea aceeasi culoare si la nastere. Acum se identifica mai bine genele si sprancenele, parul creste mai mare, iar copilasul devine din ce in ce mai grasut si rotund.
Saptamana 29 – 30: in saptamana 30 bebelusul va avea deja 39,9 cm si 1,320 grame. Se misca non-stop, loveste pentru a-si dezvolta coordonarea si puterea pentru cand se va naste. Tot acum maduva incepe sa intre in actiune: produce celule sanguine pentru fat. Va incepe cu productia de celule rosii, cele care poarta oxigenul si substantele nutritive prin vene si artere. Leucocitele si trombocitele vor fi produse de-abia peste inca cateva saptamani.
Saptamana 31 – 32: oasele bebelusului tau incep sa acumuleze fosfor si fier pentru a-si capata forta de care se va folosi bebelusul cand va veni pe lume. Acesta este unul dintre motivele pentru care este necesar un regim alimentar bogat in fier – pentru ca micutul tau sa-si inmagazineze suficiente provizii pentru viitor. Cartilajul din care s-au format majoritatea oaselor scheletului devine din ce in ce mai tare, cu exceptia craniului, care este alcatuit din bucatele ce vor fuziona abia dupa nastere (capul bebelusului este partea corpului sau cea mai mare care trebuie sa iasa pe canalul de nastere, astfel ca acele bucatele din care este alcatuit se pot comprima usor la nastere, daca este nevoie). Copilul are 42,4 cm lungime si cantareste 1.7 kg.
Saptamana 33 – 34: Ochii bebelusului sunt complet deschisi acum si se vor inchide doar cand va dormi, iar somnul i s-a reglat si va veti putea da seama cu usurinta cand anume doarme. In ceea ce priveste ochii, chiar daca sunt deschisi, vederea nu e foarte buna si va continua sa fie asa si dupa nastere cateva saptamani – nu va reusi sa se concentreze foarte bine asupra obiectelor, ajutandu-se mai mult de celelalte simturi pentru a identifica persoane si a se concentra asupra lor.
Saptamana 35 – 36: Copilasul are 46,2 cm lungime si cantareste 2,4 kg si va avea la sfarsitul saptamanii 36 47,4 cm si 2.6 kg. Lanugo incepe sa dispara, ceea ce inseamna ca grasimea se depoziteaza pe bebelusul tau. De acum pana la nastere se va tot adauga aproximativ un sfert de kilogram la greutatea lui. Gingiile copilasului sunt tari, iar dintisorii din interiorul acestor gingii vor aparea tarziu, la 4 – 5 luni dupa nastere. Gingiile puternice il ajuta sa consume alimente putin mai solide, dar il ajuta si sa suga, fie ca este dintr-un biberon, fie ca este de la san.
Saptamana 37 – 38: Acum avem 49,8 cm lungime si cantarim 3083 de grame. Te intrebi ce este cu miscarea aceea sacadata? Ei bine, copilasul sughite. Sughitul ajuta la consolidarea diafragmei, in curand el fiind capabil sa respire oxigen de unul singur. Asa ca nu te speria, sughitul este un lucru bun. Copilasul este, cel mai probabil, cu capul in jos, in partea inferioara a abdomenului si asteptand declansarea contractiilor care il vor impinge afara.
Saptamana 39 – 40: Este posibil sa fi auzit in stanga-dreapta, de la prietene deja mamici ca daca iti ridici bratele deasupra capului si te intinzi sa iei lucruri de undeva de sus este posibil ca din aceasta cauza cordonul ombilical sa se infasoare in jurul gatului bebelusului. Nu este un adevar demonstrat si nimic din ce faci sau nu faci in timpul sarcinii nu poate impiedica ca acest lucru sa nu se intample. Un cordon ombilical incurcat nu este neaparat o problema in timpul travaliului. Ea devine o problema in cazul in care este strans infasurat in jurul gatului copilului, intr-un nod.
Copilasul are 51,2 cm lungime si cantareste 3.5 kg. Copilul si-a stabilit pozitia si asteapta sa vina pe lume. Doarme regulat si se misca mai putin. Sistemul lui imunitar este inca imatur si primeste anticorpi din placenta, iar dupa nastere va primi in continuare anticorpi, dar de aceasta data din laptele matern. Cea mai mare parte din lanugo a cazut de pe corpul sau, desi s-ar putea sa mai gasesti portiuni ascunse, acoperite de putin par (in cute, in jurul umerilor sau al urechilor).
Saptamana 41: Odata ce ati ajuns in saptamana 41, copilasul este mai mult decat pregatit sa vina pe lume, si nu incape indoiala ca si tu esti foarte neranbdatoare sa-l cunosti!
Daca ai trecut de data nasterii, nu te panica. Discuta cu medicul tau despre modalitatile de inducere a ravaliului daca bebelusul intazie sa apara.