Astmul in sarcina: precautii si tratament

Astmul este o afectiune cronica pulmonara care poate pune sarcina in pericol daca nu este tinut sub control. Daca gravida cunoaste care sunt factorii declansatori ai astmului (diversi alergeni, efort fizic prea mare, reflux gastroesofagian, fum de tigara, umiditate, stres si suparare, infectii respiratorii, viroze, anumiti coloranti si aditivi alimentari) si invata sa ii evite, atunci riscurile pentru sarcina sunt minime. In cazul in care astmul nu este tinut sub control printr-un stil de viata adecvat si medicamentatie, atunci gravida este predispusa la dezvoltarea urmatoarelor probleme:

Deoarece hormonii de sarcina pot ameliora sau agrava anumite probleme de sanatate ale gravidei deja existente, este bine sa discuti cu medicul tau despre felul in care trebuie sa gestionezi aceasta afectiune in perioada sarcinii. In general, astmul se agraveaza in trimestrul 3 de sarcina, intre saptamanile 29 si 36. Potrivit studiilor, femeile care sufera de astm sever inainte de sarcina vor avea aceasta problema si in timpul sarcinii, in special dupa luna a 7-a de sarcina.


Din cauza hormonilor de sarcina care produc tot felul de schimbari in organismul gravidei, astmul se poate instala si la femeile care nu au avut probleme cu aceasta afectiune inainte de sarcina. De obicei, dupa nastere, afectiunea dispare si ea de la sine.

Este sigur in sarcina sa iei medicamente pentru astm?

In general, cele mai multe medicamente pentru astm nu afecteaza sarcina, mai ales daca este vorba de medicamentele ce pot fi administrate pe cale inhalatorie, corticosteroizi sau bronhodilatatoare. Potrivit cercetarilor in domeniu, este recomandat, in cele mai multe cazuri, ca tratamentul pentru astm sa nu fie intrerupt in timpul sarcinii.

Deoarece in timpul unei crize de astm, bebelusul poate fi privat de oxigen, trebuie sa ai mereu la indemana medicamentele pentru astm, asadar nu pleca de acasa fara un bronhodilatator in geanta.

Au nevoie de teste speciale gravidele cu astm?

Indiferent ca suferi de astm sever sau moderat, medicul iti va recomanda o monitorizare foarte atenta a miscarilor fetale incepand cu saptamana 28 de sarcina. De asemenea, va trebui sa mergi la medic mai des pentru ecografii in ultima perioada de sarcina pentru ca medicul tau se urmareasca daca plamanii bebelusului se dezvolta cum trebuie si pentru a monitoriza cresterea fetala.

Citeste si:

Arsurile gastrice in sarcina – cum le ameliorezi?

5 exercitii usoare pe care le poti face in timpul sarcinii

Sursa foto: momjunction.com.

 

Adauga comentarii!