Daca inca aveti dubii si nu v-ati hotarat exact pentru ce anume veti opta: cezariana sau nastere naturala, va prezentam cateva beneficii atat pentru tine, mamica, cat si pentru micut ale nasterii naturale.
Nasterea naturala continua sa fie cea mai buna alegere, chiar si cu toata tehnologia din ziua de astazi – este modul cel mai simplu, practic si avantajos de a aduce pe lume un copil.
Inainte de a nastere, incepi sa-ti faci ganduri si griji cu privire la durere. Aceste griji sunt foarte comune. Si chiar daca folosesti ceva pentru ameliorarea durerii, nastere este dureroasa. Dar daca intelegi exact ce presupune nasterea, care sunt etapele travaliului, ce se intampla cu corpul tau cand nasti, accepti mai usor realitatea si cel putin nu te mai panichezi atat de tare. Durerea se resimte mai intens in a doua etapa a travaliului, cea in care impingi si in care copilasul este adus efectiv pe lume.
Oricum, este dureros, dar nu este periculos si in plus, exista medicamentatie pentru a atenua durerea. Daca alegeti sa mergeti acest drum, trebuie sa acceptati potentialul de durere si disconfort, ca parte a nasterii.
Respiratia corecta si relaxarea sunt o modalitate foarte buna de a reduce durerea. Concentrandu-te pe respiratie eviti si sa intri in panica pentru ca astfel vei obtine cantitatea suficienta de oxigen.
Beneficiile nasterii naturale:
Exista mai multe avantaje legate de nasterea naturala
- Te poti deplasa liber, ceea ce poate reduce durerea si accelera nasterea. Unele medicamente de ameliorare a durerii insa iti pot limita mobilitatea.
- Daca faci epidurala, cumva miscarile ti se limiteaza, pentru ca vei fi anesteziata. Durerea din timpul travaliului ghideaza subconstient femeia sa se miste si sa-si gaseasca o pozitie care sa faciliteze nasterea. De exemplu, durerile de spate pot fi un indiciu ca bebelusul se afla in pozitie posterioara. Prin miscare/mutare, tu poti facilita rotatia copilului in canalul de nastere.
Beneficiile nasterii naturale pentru bebelus:
- Copiii nascuti natural vin pe lume, de obicei, atunci cand sunt pregatiti. Cand travaliul se declanseaza natural, corpul tau preia controlul. In acest caz veti sti ca bebelusul este gata sa se nasca – plamanii si alte organe din organismul sau si-au incheiat etapele de maturizare si acesta va fi capabil sa supravietuiasca fara interventii medicale.
- Bebelusii primesc bacterii de protectie – in timp ce trece prin canalul de nastere, copilul preia o bacterie de protectie pe care o ingereaza. Acesta bacterie se implementeaza in intestinele lui si formeaza un sistem imunitar echilibrat.
- Trecerea prin canalul de nastere stimuleaza sistemul cardiovascular al copilului, prin cresterea circulatiei sangelui si pregatirea copilasului pentru nastere.
- Copiii nascuti natural au un risc mai scazut in a dezvolta probleme respiratorii. Compresia toracelui copilului elimina lichidul amniotic in timpul nasterii si pregateste astfel plamanii pentru a respira aer.
Beneficiile pentru mamica:
- Nu raman cicatrici care sa reprezinte un risc pentru nasterile viitoare ceea ce inseamna ca data viitoare cand vei mai fi mamica nu va exista niciun risc ca cicatricea uterina ramasa de la cezariana sa se rupa.
- recuperare rapida – te recuperezi aproape imediat. In general, o mama poate sa se ridice si sa se ingrijeasca de ea si copilul ei fara ajutor. In doar cateva zile ea se poate reintoarce acasa la viata obisnuita.
Ca riscuri, in timpul travaliului, daca nu ti se administreza calmante, durerea obositoare te poate de-motiva. Pentru cineva care este foarte speriat, durerea din timpul travaliului poate fi de nesuportat, ceea ce face persoana sa fie si mai tensionata si, prin urmare, afecteaza procesul de nastere intr-un mod negativ. In acest caz, calmantele pot fi foarte bune si te ajuta sa te relaxezi si sa te concentrezi pe aspectele pozitive ale nasterii bebelusului tau.
In majoritatea cazurilor, femeile care au nascut natural se simt puternice si increzatoare. Nascand natural si facand fata cu succes travaliului, s-a constatat ca femeile sunt mai putin tematoare cu privire la gestionarea altor provocari ale vietii.
One thought on “Beneficiile nasterii naturale”