Candidoza este un anumit tip de infectie fungica deseori intalnit in randul femeilor, mai ales in perioada sarcinii cand organismul trece prin tot felul de dereglari hormonale si are o imunitate scazuta. Desi candidoza nu afecteaza bebelusul, este important ca ea sa fie tratata la timp, pentru a preveni orice risc.
Care sunt cauzele candidozei?
La femeia insarcinata, principala cauza o reprezinta cresterea nivelului de estrogen care poate duce la imnultirea fungusului Candida albicans din zona vaginala. Lenjeria prea stramta sau din materiale sintetice, gelurile de dus parfumate, medicatia cu antibiotice – pot contribui, de asemenea, la instalarea candidozei vaginale.
Care sunt simptomele candidozei?
Printre simptomele acestei afectiuni se numara scurgerile vaginale albicioase, de o textura consistenta, branzoasa, uneori cu miros neplacut, mancarime si iritatii in zona vaginala, senzatia de arsura la urinare, inrosire la nivelul labiilor, disconfort vaginal in timpul actului sexual.
Cum poate afecta candidoza bebelusul?
Candidoza netratata nu prezinta un pericol pentru bebelus, iar cazurile in care ea poate fi mai mult decat o iritatie vaginala sunt foarte rare. In cazul femeilor care nasc natural, candidoza se poate transmite si la fat, in timpul nasterii, de aceea ea trebuie tratata in timp util.
Daca fatul este afectat de candidoza, aceasta se instaleaza in zona bucala si poate fi tratata cu creme antifungale prescrise de medic.
Citeste si 7 reguli pentru o sarcina sanatoasa.
Cum previi si ameliorezi candidoza?
1. Consuma multe fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu putine grasimi, oua, seminte de chia, nuci, migdale, verdeturi, peste, carne de pasare, linte, naut, fasole, orez, ulei de masline si, in general, alimente care ajuta la cresterea imunitatii.
2. Evita dulciurile si alimentele procesate.
3. Consuma iaurturi, sana, kefir si alte alimente bogate in probiotice, acestea ajuta la echilibrarea florei vaginale.
4. Incearca sa eviti antibioticele, acestea schimba pH-ul din zona vaginala.
5. Foloseste lenjerie de bumbac si evita hainele prea stramte.
6. Evita gelurile de dus parfumate, dar si gelurile intime.
7. Evita spalaturile vaginale de orice fel si baile cu apa fierbinte.
Cum se trateaza candidoza in timpul sarcinii?
Multe medicamente si unguente sunt interzise in perioada sarcinii, mai ales in primele luni de sarcina cand fatul este foarte vulnerabil. Femeia insarcinata trebuie sa fie atenta sa nu ia medicamente fara recomandarea medicului, sa citeasca etichetele la toate produsele pe care le foloseste, sa renunte la fumat, dulciuri si alcool, sa nu se expuna in medii toxice, sa manance cat mai sanatos.
Asadar, daca ai simptome de candidoza, nu cauta solutii pe internet, ci cere sfatul medicului tau. El iti va prescrie un tratament care sa se potriveasca cu stadiul de evolutie al sarcinii tale.
Citeste si:
Sursa foto: zliving.com