Cat este normal sa te ingrasi in perioada sarcinii?

La inceputul sarcinii, fiecare femeie isi pune intrebarea: oare cat o sa ma ingras? Raspunsul nu e atat de simplu. Fiecare femeie se ingrasa diferit in timpul sarcinii, in functie de metabolismul pe care il are, dar si in functie de stilul de viata. O femeie sedentara se va ingrasa, cu siguranta, mai mult ca o femeie care are un stil de viata activ. De asemenea, o femeie care are grija sa manance sanatos, va reusi sa isi mentina greutatea in limite normale.

Care sunt limitele de ingrasare in care trebuie sa te incadrezi pentru a avea o sarcina sanatoasa?


Femeia care este deja supraponderala in momentul in care ramane insarcinata ar trebui sa fie mai atenta la alimentatie si nu ar trebui sa se ingrase mai mult de 10-11 kilograme pana la sfarsitul sarcinii. Pe de alta parte, o femeie foarte slaba se poate ingrasa si 18-19 kilograme in perioada sarcinii, kilograme importante pentru a avea o sarcina sanatoasa.

La femeile care au o talie normala si nu sunt nici prea grase nici prea slabe este normal sa acumuleze in sarcina intre 11 si 15 kilograme.

La femeile care asteapta gemeni, greutatea normala acumulata in perioada sarcinii poate fi si de 20-22 de kilograme in plus.

In primul trimestru de sarcina, o femeie care mananca sanatos ar trebui sa se ingrase cu 500-800 grame pe luna, in al doilea trimestru de sarcina – cu aproximativ 400 grame pe saptamana, iar in ultimul trimestru cu 450-500 de grame pe saptamana.

Cum iti controlezi greutatea in timpul sarcinii?

1. Ai grija sa nu mananci cat pentru doi, 300-400 calorii in plus la meniul tau zilnic sunt suficiente pentru bebelus.

2. Ia gustari sanatoase intre mese (fructe si salate de fructe, seminte, migdale, nuci, bruschete, budinca, unt de arahide cu mar, paine integrala cu miere, prajiturele vegane, fructe uscate, iaurt cu cereale integrale si fructe, lapte de soia sau lapte de migdale s.a.m.d.)

Citeste si 7 moduri in care sedentarismul te afecteaza in perioada sarcinii.

3. Daca sarcina nu e una cu probleme, fa multa miscare.

4. Alege alimente cat mai simple si bogate in nutrienti (cereale integrale, paine integrala, fructe, legume, peste, carne slaba, supe, salate, avocado, nuci, seminte, migdale, produse lactate, naut, linte, fasole).

5. Redu consumul de alimente procesate.

6. Atentie la produsele care contin faina alba si zahar alb.

Care sunt dezavantajele ingrasarii peste masura in perioada sarcinii?

  • Copilul va fi si el mai gras decat trebuie si nasterea naturala va fi dificila.
  • Revenirea la greutatea de dinainte de nastere va fi si ea destul de anevoioasa.
  • Ingrasarea creste riscul de diabet gestational si preeclampsie in perioada sarcinii.
  • Creste riscul de depresie postpartum.

Citeste si:

5 exercitii usoare pe care le poti face in timpul sarcinii

 

Adauga comentarii!