Perioada sarcinii este una incarcata de multe vizite la doctor pentru ecografii, teste si analize de sange. Daca pana sa ramai insarcinata detestai sa mergi la ginecolog, odata cu sarcina, acest sentiment dispare, iar stresul mersului la doctor este inlocuit cu grijile ca bebelusul sa fie sanatos si sa se dezvolte bine.
Care sunt analizele recomandate in sarcina?
O serie de analize de sange si teste pe care trebuie sa le faci dupa ce afli ca ai ramas insarcinata
La prima vizita la ginecolog cand esti insarcinata ti se recomanda sa faci o serie de analize de sange pentru depistarea hepatitei B si C, hemoleucograma, determinarea Rh-ului, glicemia, analize de sange care depisteaza daca ai anticorpii pentru toxoplasmoza, rubeola, virusul hepatic etc, analize pentru a depista Listeria, Chlamyddia, Mycoplasma etc, dar si examenul de urina, examenul de secretie vaginala si testul Babes-Papanicolau. Din fericire, aceste analize le poti face pe toate o data si nu trebuie sa mergi de multe ori la medic. Dupa ce le faci, o sa primesti rezultatele pe cateva pagini, atat de multe analize sunt.
Analize regulate de sange si examen de urina
Pentru ca sarcina iti poate afecta sanatatea, trebuie sa faci regulat analize de sange si examen de urina. Fiecare femeie este afectata de sarcina intr-un fel diferit, unele au transaminazele crescute, adica ficatul nu functioneaza cum trebuie, altele experimenteaza umflarea mainilor si a picioarelor, altele se ingrasa peste masura, iar altele au greturi si nu pot sa manance nimic. De asemenea, unele femei fac diabet gestational care dispare imediat dupa nastere.
Testul de screening pentru anomaliile cromozomiale din primul trimestru de sarcina
Dublul test este o ecografie mai avansata prin care se incearca depistarea unor anomalii ale fatului care se coreleaza cu niste analize de sange. Daca analizele la dublul test nu ies bine, medicul iti recomanda sa faci triplul test.
Testul de screening pentru anomaliile cromozomiale din al doilea trimestru de sarcina
Triplul test este asemanator cu dublul test, numai ca are 3 componente: analiza ecografica, analizele de sange si un set de intrebari despre stilul de viata anterior sarcinii, varsta si daca exista anomalii genetice in familie. Daca rezultatele nu iti ies bine, nu te alarma, aceste teste nu stabilesc un diagnostic, doar spun ca exista un risc crescut pentru anumite afectiuni. Cand rezultatele la triplul test sunt alarmante, medicul recomanda amniocenteza. Despre amniocenteza am povestit mai multe aici.
Ecografii morfologice in fiecare trimestru de sarcina
La ecografiile morfologice sunt analizate si masurate organele fatului, ti se vor da poze de la ecografie cu bebelusul si il poti vedea cum sta el acolo in casuta lui si creste.
Testul de diabet gestational si cel pentru depistarea streptococului de grup B
Trimestrul trei de sarcina este cel mai sarac in analize. In trimestrul trei se vor face o analiza pentru depistarea streptococului de grup B, o bacterie care poate afecta fatul, dar si testul pentru depistarea diabetului gestational. In acest trimestru vizitele la medic pentru ecografie sunt mai dese.
La aceste analize se mai pot adauga si altele in functie de starea ta de sanatate si a fatului, analize pe care ti le va recomanda medicul tau.