Cand copilul nu da semne ca vrea sa se nasca, iar sarcina a depasit deja 41 de saptamani, medicul pune diagnosticul de sarcina prelungita si propune declansarea travaliului. De obicei, sarcinile care depasesc termenul de nastere au o varsta mai mica decat cea calculata de medic, ceea ce inseamna ca ovulatia s-a produs mai tarziu iar conceptia a avut loc la 3-4 saptamani de la prima zi a ultimei menstruatii. In alte cazuri, nasterea intarziata poate sa apara si din cauze genetice. Daca exista un istoric de nasteri intarziate in familia ta, atunci cu siguranta acesta este motivul pentru care si tu nasti la fel.
Alte cauze ale sarcinii prelungite sunt obezitatea, menstruatia neregulata inainte de a ramane insarcinata sau informatiile gresite oferite medicului tau despre data de inceput a ultimei menstruatii.
Potrivit ultimelor studii in domeniu, se considera ca un bebelus este nascut la termen daca se naste in perioada 39-40 de saptamani si 6 zile de sarcina, in timp ce un bebelus care se naste in saptamana 41 de sarcina este considerat un bebelus care se naste tarziu.
Un bebelus care se naste dupa saptamana 42 de sarcina este un bebelus care se naste dupa termen, iar bebelusii nascuti inainte de saptamana 39 de sarcina sunt considerati, conform acelorasi studii, bebelusi nascuti inainte de termen, insa nu prematuri.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre sarcina prelungita si nasterea dupa termen?
1. Deoarece placenta imbatraneste, bebelusul nu mai primeste la fel de bine nutrienti si oxigen, iar lichidul amniotic scade din cantitate.
2. La sarcinile care ajung la 42 de saptamani si bebelusul este foarte mare se recomanda deseori nasterea prin cezariana.
3. Fiecare zi care trece dupa termenul de nastere reprezinta un risc pentru sanatatea bebelusului, de aceea nu trebuie sa mai astepti si sa mergi la spital pentru a naste.
4. Cand bebelusul sta mai mult decat este cazul in burtica el, trebuie monitorizat in permanenta de medic pentru a se evita orice complicatie.
5. Miscarile bebelusului trebuie urmarite cu o mai mare atentie dupa varsta de 40 de saptamani pana la nastere.
6. Pentru evitarea complicatiilor, multi medici propun inducerea travaliului in saptamana 41 de sarcina.
7. Bebelusul poate sa inceapa sa piarda in greutate dupa varsta de 41 de saptamani deoarece cantitatea de nutrienti pe care o primeste este mai mica.
8. Deoarece in multe cazuri nu se cunoaste data precisa a conceptiei, este normal ca sarcina sa mai dureze 1-2 saptamani dupa data nasterii calculata de medic. De obicei, medicul ajusteaza aceasta data in functie de evolutia sarcinii.
9. Sarcina dupa termen este foarte obositoare si te poate stresa mai mult decat este cazul, de aceea este bine sa discuti mereu cu medicul tau si sa iei masuri pentru a naste.
Citeste si:
Sursa foto: today.com